Putovanja | Go-Go Travel | Šenbrun palata - blog
Šenbrun - najuredjeniju dvorac na svetu iz ugla jedne blogerke
Beč Šenbrun, bec shenbrun, senbrun slike
8253
single,single-post,postid-8253,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Šenbrun

18 Dec 2013, Posted by Go-Go Travel Online in Blog

Dvorac Šenbrun – biser Beča

Beč je sigurno jedan od gradova koji me je najviše oduševio, a naročito njegova palata Schonbrunn. Kad budete i sami išli, ako vam se stvori prilika, videćete na šta mislim. Sve je u savršenom redu. Toliko građevina sa istorijskom i arhitektonskom vrednošću, kao i mnogi drugi gradovi što imaju, ali ovde sve to dobija na još većoj težini kad vidim kako je sve uredno poređano, poslagano, precizno ravno iscrtano. Pomislila bih da mašta po nekom praviliu je izvrnuta i nema konkretan oblik, ali vidim da se toliko sjajnih ideja može ostvariti upravo pravom linijom.

Dvorac Šenbrun, kao nesvakidašnje iskustvo koje ću uvek pamtiti, na svakog posetioca ostavlja, ako ne isti onda sličan utisak kao i na mene. Vrtovi spolja, i svaka soba iznutra izgrađeni su posebnim stilovima, a podaci o tome u kom trenutku i za koju svrhu je koja soba korišćena jača želju za posetom.

Beč dvorac Šenbrun – carska palata

šenbrun

 

Zemlja na kojoj je izgrađena ova palata, za koju se smatra da je jedan od najimpresivnijih palatnih kompleksa u Evropi, bila je u posedu Habsburga još od 1569.god, da bi oko 1696.god žena cara Ferdinanda II nazvala imenom Šenbrun palatu koja je tad izgrađena po njenom nalogu a koja će joj biti letnja rezidencija. Car Franz Joseph, koji je kasnije oženio divnu princezu Sisi i vladao do 1916.god, rođen je u palati 1830.god. Proveo je svoje poslednje godine života skoro potpuno upravo u ovoj palati, nakon čega je ona postala vlasništvo Republike Austrije samo dve godine nakon njegove smrti. Danas, palata je deo UNESCO kulturnog nasleđa, zbog svog istorijskog značaja, jedinstvenih temelja i predivnog oblikovanja.

Na samom ulasku u kompleks možete pristupiti privatnim odajama (piano nobile) kroz monumentalne stepenice koje takođe vode do impresivne Velike Galerije koja je bogato ukrašena štuko ornamentima i freskama plafona koje simbolizuju Habsburško carstvo. Iza nje se nalazi Mala galerija koja je okružena dvema sobama, Kineska Okrugla i Kineska Ovalna soba, obe ukrašene crno i zlatno lakiranim pločama i opremljene japanskom keramikom i nameštajem. U nastavku možete videti još neke važne i veoma interesantne odaje.

Ako se vratite istim putem, bićete nagrađeni pogledom na veliki deo vrta i na palatu u daljini čija boja vas nagoni da se zapitate da li ovde sunce stalno sija, pošto i kad je oblačno zgrada zrači bojom sunca. Spuštajući se prema palati, sa desne strane, ili tačno preko puta palate, nalazi se prelepa fontana koja je ponekad domaćin simpatičnih ptica, a ispred nje fantastično uređena bašta koja izgleda kao najfiniji tepih gde svaki konac pažljivo utkan, a tako deluje i na dodir. Sad možete da odlučite da li ćete obići unutrašnje sobe same palate ili ćete se prepustiti draži velikog vrta koji vam je s desne strane ako gledate u pravcu palate. Bila sam zapanjena jednostavnom prirodnom lepotom drveća koje je okruživalo stazu sa obe strane i pravili najneobičniji krov nad prolaznicima, drvenim klupama koje su precizno postavljene i sitnim detaljima koje morate sami primetiti, i sve to je odisalo mirom i utiskom da vreme ovde sporije prolazi, baš kao što je i u 18.veku. Danima bih ovde ostala, ali i unutrašnje sobe su jako interesantne.

Uglavnom građene u rokoko stilu, većina zidova i plafona je prekrivena sa površinama lakiranim u belu boju sa ornamentima zlatnog lista. Deo harmoničnog dizajna su takođe boemski kristalni lusteri i kaljeve peći od belog porcelana. Godine 1772. šesto-godišnji Amadeus Mozart je održao koncert u Dvorani Ogledala. U Kineskoj Okrugloj sobi, Marija Tereza je držala tajne konferencije sa svojim kancelarom princ Kaunicom. U Plavom Kineskom Salonu, car Čarls I je potpisao svoje odricane krune 1918.god, tako označivši kraj Habsburške dominacije u Austriji koja je trajala 640 godina.

Soba Miliona, obložena palisandrovim drvetom i ukrašena od poda do plafona neprocenjivim indijskim i persijskim minijaturama, predstavlja verovatno najimpresivniju sobu u rokoko stilu na svetu.

Schonbrun zaista ima sve za svakog posetioca. Ako želite možete nastaviti obilazak unutrašnjih soba, a možete i prošetati zološkim vrtom koji je u sklopu kompleksa palate. U svakom slučaju, ovakav jedan obilazak je pravo uživanje.

Share Button

Post a comment