Putovanja | Go-Go Travel | ZLATIBOR-PLANINSKA OAZA MIRA I ČISTOG VAZDUHA
6927
single,single-post,postid-6927,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

ZLATIBOR-PLANINSKA OAZA MIRA I ČISTOG VAZDUHA

12 Nov 2013, Posted by Go-Go Travel in Blog
Zlatibor (1)

Zlatibor je planinska visoravan u zapadnoj Srbiji, na oko 230 km od Beograda, smeštena između reka Uvac, Rzav i Sušice. Zbog svoje prirodne lepote, bujnih pašnjaka, izvora, šuma i proplanaka, kao i mnogobrojnih manifestacija koje se ovde održavaju, privlači veliki broj posetilaca tokom cele godine i spada u najatraktivnije turističke centre u Srbiji.

Istorijski trenutak koji je obeležio sudbinu ovog kraja da se izgradi, razvija i postane privlačan za turiste, predstavljala je poseta Aleksandra Obrenovića još 1893. godine, gde mu je na Kulaševcu priređen ručak, a iznad današnjeg jezera je podigunta spomen-česma, tzv. Kraljeva česma, pa je čitav kraj dobio ime Kraljeve vode, da bi krajem XX veka promenio ime u Zlatibor. Postoje mnoga predanja o tome kako je Zlatibor dobio ime, a najverovatnije tvrđenje je da je ime postalo od veoma retke vrste belog bora, tzv. zlatnog bora, koga danas ima samo u selu Negbini i koji je stavljen pod zaštitu države.

Zlatibor može biti vaše savršeno mesto za odmor, na kome se  u potpunosti možete predati očaravajućim lepotama prirode i uživati u tradicionalnoj kuhinji i zanimljivim izletima. Posetioci mogu naći smeštaj u nekom od mnogobrojnih hotela, odmarališta, apartmanskih naselja, ili u okolnim selima, u domaćinstvima pripremljenim za boravak gostiju, koja su dobro saobraćajno povezana sa centrom  naselja.

Umerena mediteransko-kontinentalna klima i izuzetno čist vazduh, predstavljaju idealne uslove za zdravstveni, izletnički, seoski, sportsko-rekreativni turizam, pa su izgrađeni mnogobrojni wellness centri: „Mir“, „Idila“, „Dunav“, a među najpoznatijima je „Čigota“.

Wellness program  još na samom početku počeo je da se sprovodi u „Čigoti, čiji je bitan koncept zdrav život i uspostavljanje ravnoteže u organizmu, prevencija i lečenje gojaznosti, lečenje plućnih bolesti, anemije, bolesti štitne žlezde i kardiovaskularnih oboljenja. Tu je smešten i relax centar sa parnim kupatilom, bazenom, saunama, hidromasažom, aromaterapijom i solarijumom. Planina je idealna za pripreme sportista. Osim toga, pružaju se brojne mogućnosti za rekreaciju, šetnju, organizovane izlete do pećina i vodopada, za lov, ribolov, planinarenje i jahanje. Sam centar Zlatibora predstavlja mesto u kome se odvija uzbudljiv noćni život, a u toku dana možete uživati u nekoj od bašta mnogobrojnih restorana, poslastičarnica ili kafea.

Najviši vrh je Tornik na 1496 m nadmorske visine, gde je smešten i sportski ski-centar, na 9km od turističkog centra. Pored šestosedne žičare i topova za veštački sneg, on ima četiri staze (Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac) pogodne za takmičenje u slalomu, veleslalomu i superslalomu, koje povezuju 3 ski-lifta. Početnici, deca i oni manje iskusni u ovom sportu mogu uživati na nekoliko kraćih staza sa manjim ski-liftom, a koje su smeštene na padinama Obudojevice u centru naselja.

Postoje dva veštačka jezera, od kojih se jedno nalazi u Ribnici na reci Rzav, a drugo, napravljeno za turističke potrebe sunčanja i kupanja leti ili klizališta zimi, u samom centru turističkog naselja.

Kraj je čuven po prirodnim izvorima pijaće vode koja se smatra među najboljim u Srbiji, a najpoznatiji je izvor Bele vode na Mokroj Gori.

Biljni i životinjski svet je bogat i raznovrstan. Može se naći preko 120 vrsta biljaka, od kojih mnoge imaju lekovito dejstvo, preko 156 vrsta ptica, a među njima i ugrožene vrste poput beloglavog supa i orla krstaša. Ima dosta vukova, pa je njihovo istrebljivanje postala tradicija. Poznata je „Zlatiborska hajka na vuka“, manifestacija koja se održava u februaru na Saboru lovaca. Postoje i razne druge  manifestacije, poput Sabora trubača koji se održava na Zlatiboru krajem jula i okuplja orkestre i kulturno-umetnička društva koja neguju izvorno narodno stvaralaštvo i čuvaju od zaborava folklor i etno- kulturu. Zlatiborsko leto, koje se u letnjim mesecima odvija na raznim lokacijama na Zlatiboru: Kraljev trg, Tić polje, nudi različite sadržaje u vidu igara na vodi, brojnih koncerata, moto-susreta, kako bi se zadovoljila različita interesovanja posetilaca. Popularna „Pršutijada“ u Mačkatu je sajam suhomesnatih proizvoda, po kojima je zlatiborski kraj naročito poznat i koji se održava svake godine krajem januara.

Prsutijada-u-Mackatu

 

Sam Zlatibor i okolna sela koja možete obići organizovanim izletima, bogata su kulturno-istorijskim i etnološkim spomenicima. U Sirogojnu, naselju u Zlatiborskom okrugu, smešten je muzej na otvorenom „Staro selo“. Tu se može videti skupina zlatiborskih kuća i ostalih pomoćnih prostorija, kakve su imale zadružne seoske porodice u XIX i početkom XX veka. Kuće su tipične građe od borovog ili hrastovog drveta, zvane brvnare ili osaćanke i pravljene su ručnim alatom.

Posebno atraktivno za turiste je Kusturičino etno-selo Drvengrad na Mokroj gori, smešteno na brdu Mećavnik, gde se u januaru svake godine održava i filmski festival „Kustendorf“, koji okuplja ljubitelje filmske umetnosti. Ovde se nalazi i poznata turističko-muzejska železnica „Šarganska osmica“, a vožnja „Ćirom“ na relaciji Mokra gora-Vitasi je nezaboravan događaj, jer se pritom otvaraju neverovatni predeli, koji se mogu sagledati sa pet vidikovaca kod kojih voz staje.

Posebne znamenitosti ovog kraja su kraške pećine, ali je od mnogobrojnih, turistima dostupna samo jedna, Stopića pećina, u selu Trnavi, duga 2000 m, koja se nalazi u blizini sela Rožanstvo i ubraja se među najlepše u Srbiji.

Još mnogo je znamenitosti i zanimljivih predela koji se ovde mogu obići i odakle možete krenuti kući prepuni utisaka i nadahnuti prirodnim lepotama, a sa sobom  poneti i neku uspomenu koju možete potražiti u nekoj od mnogobrojnih suvenirnica ili prodavnica narodne radinosti. Mnogi koji su jednom posetili Zlatibor otišli su sa željom da se jednoga dana ponovo vrate.

zlatibor

 

Share Button

Post a comment