Putovanja | Go-Go Travel | Skiatos – ostrvo žurki
6099
single,single-post,postid-6099,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Skiatos – ostrvo žurki

21 Aug 2013, Posted by Go-Go Travel in Blog
Skiatos-party

Skiatos je najpoznatije turističko mesto u arhipelagu Sporadi u Egejskom moru, koji čine 24 ostrva. Za razliku od većine drugih arhipelaga u Grčkoj, koja su poznata po stenovitim brdima i oštrim liticama, Sporadi odlikuje veliki broj zimzelenih šuma, a kaže se da se ovde nalaze neke od najlepših plaža u Grčkoj.

Popularno je letovanje na mirnim ostrvima u ovoj oblasti, kao što su Skopelos i Alonisos, ali ona nisu ni izbliza popularna kao  što je letovanje na Skiatosu. O popularnosti Skiatosa govori i to što ovo ostrvo ima sopstveni aerodrom. Često se u šali može čuti da se ovde “izbacuju” živahni mladi ljudi, koji su u potrazi za pivom, dok oni koji žele mirniji odmor nastavljaju ka drugim ostrvima. Iz ovoga se lako može zaključiti da je Skiatos, pre svega, namenjen onima kojima je dobar provod na letovanju na prvom mestu. Međutim, Skiatos je poznat i kao ostrvo tajni, pa osim zabave ima još mnogo toga da ponudi turistima. Samo se malo udaljite od glavne ulice i lako ćete naći zadivljujuće pejzaže, staromodne taverne i mnogo lepo uređenih zelenih površina koje su idealne za šetnju. Tokom turističke sezone mnoge avio kompanije nude čarter letove do ostrva, a ono što je veoma uzbudljivo je samo sletanje, jer kako se približavate ostrvu deluje kao da ćete upasti u more da bi se odjednom pista pojavila niotkuda. U slučaju da je pilot omaši, avion mora u krug, kako bi ponovo pokušao da sleti. Mnogi koji su na Skiatos doleteli avionom kažu da im je to jedan od najuzbudljivijih događaja. Alternativa avionu je da u Atinu kupite kartu za prevoz, koja uključuje autobuski i prevoz trajektom iz Agios Konstantinosa do nekog od ovih ostrva. Redovne linije trajektom postoje i iz Volosa i Atine. Vodite računa da nisu svi trajekti predviđeni za prevoz automobila, pa se o tome raspitajte unapred. Ukoliko letite do Skiatosa, a želite da posetite neko od ostrva, lako ćete naći neki od brodića koji nude ovakvu uslugu.

Sa meštanima ćete se lako sporazumeti, jer većina govori engleski, nemački, a dobar deo njih i srpski.

Ostrvo možete obići na više načina – autobusima, taksijem (koji nije skup), automobilom ili motociklom. Nije preporučljivo da na ostrvo transportujete svoj automobil, iako je to teoretski moguće. Takođe, imate mogućnost da iznajmite automobile i skutere, s tim što treba da imati u vidu da su putevi asfaltirani samo na jugu ostrva, dok su oni na severi prilično loši, čak i neprohodni. Motocikli i mopedi su popularne alternative automobilima, jer mogu proći mnogim putevima kojima automobili ne mogu. Takođe su i dosta jeftiniji i možete ih iznajmiti za 10 do 15 evra po danu. Savetuje se da ako planirate jednodnevne izlete na mopedu, budete sigurni da je rezervoar napunjen do kraja, jer je na ostrvu mali broj pumpi. Takođe se savetuje da dobro pregledate vozilo pre nego što ga iznajmite da nema nekih vidljivih nedostataka zbog kojih bi vas kasnije optužili za eventualni kvar. Budite sigurni da je vozilo pokriveno osiguranjem i zapamtite da je nošenje kaciga obavezno na Skiatosu.

Među popularnijim turističkim atrakcijama na Skiatosu su kuća Aleksandrosa Papadimantisa, pisca koji je napisao više od 100 priča, uglavnom baziranih na život na ostrvu, kao i mesto Kaestro – srednjevekovni centar ostrva napušten u 19. veku.

Na Skiatosu zaista imate veliki izbor za sunčanje i kupanje, tačnije možete izabrati neku od preko 60 plaža. Na jugu ostrva nalaze se peskovite plaže gde je voda mirnija, pa je ovaj deo i popularniji, jer vetrovi uglavnom duvaju sa severa, pa u tom delu i nema previše ljudi. Najpoznatija plaža je Kukunaris, koju okružuje borova šuma, zatim Lalarija, do koje možete doći samo brodom i gde je voda kristalno čista, Big Banana – poznata po žurkama, pa je omiljena među mlađim ljudima. Pored je i Small Banana koja je nudistička plaža. Popularna je i plaža Kanapica, koja nudi veliki izbor sportskih sadržaja, plaža je odlično uređenja, a na njoj se nalazi i mala taverna sa odličnom hranom.

Kao i svako turističko mesto, i Skiatos ima veliki broj prodavnica, gde jeftino možete da pazarite suvenire, odeću, obuću i još mnogo toga. Postoje restorani grčke kuhinje, ali i drugih evropskih kuhinja gde cena zavisi od lokacije. Ono što je važno da imate u vidu jeste da voda sa ostrva nije za piće, pa se čak i led u restoranima pravi po posebnoj proceduri. Kada je reč o noćnom životu, većina klubova je smeštena na severoistoku, a među poznatijima su Kalua, Marakas i BBC. Iako deluje da je Skiatos posvećen isključivo zabavi, nećete pogrešiti ni ako tu odete na miran, porodični odmor, jer ćete lako pronaći delove ostrva koji su veoma prijatni za odmor u pravom smislu te reči.

Share Button

Post a comment