Putovanja | Go-Go Travel | Žurka u Kavosu
6043
single,single-post,postid-6043,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Žurka u Kavosu

15 Aug 2013, Posted by Go-Go Travel in Blog
krf-1

Letovanje na Krfu, najlepšem ostrvu Jonskog mora, ne podrazumeva samo odmor na prelepim plažama, već i obilazak spomenika različitih kultura i civilizacija , između ostalog, i srpskih mauzoleja i grobnica, ali i neponovljivu dnevnu i noćnu zabavu. Mladima je, svakako, najprivlačniji južni deo ostrva, odnosno Kavos – gradić poznat po danonoćnim žurkama, navalici Engleza, ali i srpskih turista uglavnom srednjoškolaca i studenata.

Ukoliko tražite odmor, fine peščane plaže, kristalno more i harmonično letovanje, ne idite u Kavos. To je mesto koje nikada ne spava, jer sve vrvi od mladih ljudi koje malo šta interesuje osim celodnevnog provoda. Čak ni tokom dana na plažama nema kupača, jer su svi kraj hotelskih bazena, gde je glasna muzika i ogromne količine alkoholnih pića. Zato plaže Kavosa nisu ni uređene, meštani ih ne održavaju, a turisti kao da žele da ih što više upropaste. Ukoliko vam ipak fali dobra zabava, ovaj gradić će vam je omogućiti više nego bilo koje mesto u Grčkoj. Klubovi rade svake noći, a danju se organizuju žurke na plažama, u hotelima i na brodovima. Zabava traje skoro 24 sata, pa Kavos s razlogom zovu grčka Ibica.

Ako ste se pak našli u Kavosu, a želite da dan provedete na prelepoj plaži kao sa razglednice, na najviše 45 minuta hoda ka zapadu stići ćete do divlje plaže Arkoudilas. Ostrvo je u južnom delu tako usko, da je moguće prepešačiti sa jedne na drugu stranu za kratko vreme. Stari put kroz šumu dovešće vas na rajsku plažu na krajnjem jugozapadu ostrva. Voda je na zapadnoj strani inače hladnija i uzburkanija, dok je na istočnoj strani toplija sa beskonačnim plićacima. Na Arkoudilasu možete provesti ceo dan u kupanju, šetnji i razotrkivanju ove duge peščane plaže. Pri ulasku u vodu negde ima kamenja, drugde sitnog peska, a na pojedinim mestima stene vire iz vode, pa je moguće i skakati sa njih, samo oprezno, jer nije previše duboko. Najzanimljivije su stene na ulasku u vodu koje podsećaju na betonsku ploču, jer su potpuno ravne, uglačane i četvrtaste, pa ukoliko se kupate iznad njih, imaćete utisak da ste u bazenu. Na jednom delu plaže možete iznajmiti i suncobran, koji uz jedno piće košta  3 i po evra. Jedina mana ove mirne oaze je što nema taolet, a ukoliko izdržite ceo dan, nikako ne propustite zlatni zalazak sunca, koji će sigurno uzburkati vaša osećanja.

kavos

Za obilazak severnijih mesta i glavnog grada Krfa, odnosno Kirkire, najbolje je iznajmiti auto, skuter ili kvad. Cene se kreću od 25 do 60 evra na dan, zavisno šta izaberete. Gradić Lefkimi, koji se nalazi na petnaestak kilometara od Kavosa , takođe na istočnoj strani ostrva, ima prelepu Buka plažu, na kojoj se nalazi restoran-bar sa baštom, suncorbranima i ležaljkama. Ovde uglavnom nema turista, pa je idealno za mirno leškarenje kraj mora.

Sa suprotne strane ostrva, još desetak kilometara vožnje, nalazi se još lepša Maratias plaža. Tamnožut pesak, nekoliko barova sa ležaljkama i suncobranima i nešto hladnija voda nego u Lefkimiju. Ovde se nalazi i restoran Santa Barbara gde možete probati sve specijalitete grčke kuhinje.

Bilo gde da se nalazite na Krfu, obavezno obiđite glavni grad. Na 50 kilometara od Kavosa, živa istorija u arhitekturi različitih kultura. Krf podseća na stare italijanske gradiće, a smešten je između dve tvrđave. Njime dominiraju uske krivudave ulice, trgovi i zgrade od kamena, mnogobrojne prodavnice sa suvenirima od drveta masline, kafići i restorani.

Ostrvo Vido, posvećeno je srpskoj istoriji iz perioda Prvog svetskog rata, kada je na hiljade vojnika u izgnanstvu sahranjeno na ostrvu, ali i u okolnom moru, koje je dobilo naziv “Plava grobnica”. Na Vidu se nalazi mauzolej u kome su zapisana imena onih koji su tu izdahnuli, a čija su imena tada bila poznata. Ostrvo je udaljeno svega kilometer od gradske luke Krfa, i do njega se brodićem stiže za 10 minuta.

Ako ste već obišli grad Krf, 16 kilometara zapadno ispod sela Pelekas nalazi se Glifada, najpoznatija plaža na ostrvu. Ova prostrana peščana površina sa brojnim suncobranima, ležaljkama i sportovima na vodi, okružena je šumovitim liticama koje se spuštaju do kristalne vode. Često se na Glifadi organizuju i dnevne žurke, pa je pored uživanja u prirodnim lepotama plaže, zagarantovan i dobar provod.

Zbog lepote i raznolikosti predela, Krf treba obići uzduž i popreko. Zato je najbolje da odmor na najsevernijem grčkom ostrvu potraje malo duže, od 15 do 20 dana.

kavos-party

Share Button

Post a comment