Putovanja | Go-Go Travel | SYMI – Šarm antike
6102
single,single-post,postid-6102,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

SYMI – Šarm antike

21 Aug 2013, Posted by Go-Go Travel in Blog
symi-greece

Jedno od ostrva iz grupacije Dodokaneza, na samoj granici sa Turskom, je nestvarno lep Simi. Jedini način da dođete do ovog bisera na krajnjem istoku Grčke je avionom, a najbliža vazdušna luka je Rodos od kog je Simi udaljen oko 20km.

Svim turistima koji dolaze na ostrvo, Simi će dobrodošlicu poželeti nestvarnom slikom, na kojoj su kristalno čisto more i kamene kuće belih i pastelno žutih fasada, raštrkane po brdima koje uokviruju sam grad.

Ostrvo nije premalo, a sam grad Simi podeljen je na dva dela. Niži oko luke Yallos i viši Chorio što u prevodu znaši selo. Delove grada povezuje 375 stepenika Kalistrata, koji ne treba da vas zabrinjavaju ukoliko je vaš smeštaj u višem delu grada, jer će vaš prtljag preneti magarci, koji su domaće životinje sa važnom ulogom na ovom predivnom ostrvu. Na Simiju ima vrlo malo asfaltiranih ulica, a preko stenovitog krajolika vode makadamski putevi.

Viši deo Simiija je miran i pruža fantastičan pogled na luku dok je u nižem delu grada,oko luke Gialos, mnogo življe s obzirom na to da se sve odvija upravo tu. U ovom delu grada su svi ugostiteljski i trgovinski objekti.

Po mitu, ostrvo ime duguje bogu Glafkosu. Ovaj mornar, ronilac sunđera i graditelj brodova, oteo je Simi, ćerku kralja Lalysosa, i kupio za nju ostrvo, kome je nadenuo njeno ime i na kojem su se nastanili. Bili su to prvi stanovnici ostrva Simi.

U prošlosti ovo ostrvo je bilo svetski centar za vađenje morskih sunđera, što je danas strogo zabranjeno. Za razliku od mnogih drugih mesta, Simi je,zahvaljujući činjenici da je pod zaštitom države,ostao autentičan i u potpunosti zadržao svoj duh. Grad je naseljen još tokom praistorije, a spominje se i u Homerovoj “Ilijadi”. Svedoci burne ostrvske istorije je veliki broj kapela i crkava. Svim posetiocima zanimljiv je podatak da ostrvo ima onoliko svetilišta koliko godina ima dana – 365. Zaštitnik ostrva je sveti arhangel Mihailo, kome je i posvećen manastir Panormitis. U manastiru se nalazi ikona ovog sveca, koji je i zaštitnik mornara, pa zato nije slučajno đto na Simi dolaze brojni hodočasnici – mornari iz celog sveta. Po tradiciji možeš zamoliti sv. Mihaela za uslugu, ali mu zauzvrat moraš i nešto dati . Stoga se u unutrašnjosti crkve nalaze brojni darovi hodočasnika.

Iako na ostrvu nema mnogo turista iz Srbije, interesantno je da se na zgradi gradske većnice pored domaće, nalazi i zastava Srbije.

Ostrvo ima izuzetno razuđenu obalu, brojne zalive, poluostrva i plaže. Ima mnogo lepih mesta za kupanje, jer je more svuda nestvarno čisto. Do najlepših plaža možete stići jedino brodićima. U poznatije plaže spadaju Nanu, Maratunda, Agioos Nikolaos, Pedi. Mada je kupanje moguće i u samoj luci, preporuka je plaža na oko 15 minuta hoda od centra grada. Ukoliko želite da obiđete ostrvo, takozvanim vodenim taksijem možete stići do obližnjih i nenaseljenih mesta Aghios Nikolaos, Aghia Marina i Nimborio. Do zaliva Pedi, gde je i popularna plaža namenjena porodicama sa decom, moraćete autobusom uz aveniju eukaliptusovih stabala. Svaki obilazak, kakav god put izabrali, vredan je vaše pažnje. Ono što je korisno znati kada krećete u obilazak Simija je da uvek vodite računa da budete adekvatno odeveni i u udobnoj obući. Za večernje šetnje dobro je poneti i baterijsku lampu, jer ulična svetla često nisu dovoljno jaka. Ako u obilazak krenete iz Yallosa, prvo na šta ćete naići je Katarinetes, mesto na ulazu u luku poznato po potpisivanju nemačke kapitulacije u Drugom svetskom ratu. Nedaleko odatle, odmah na kraju gradskog trga, nalazi se “Muzej nautike” jasno obeležen velikim topovima. Sam trg je mesto na kojem se održavaju gotovo sva važnija dešavanja na Simiju.

Ono što daje posebnu čar odmora na ostrvu Simi, pored predivnog mora i plaza, jeste i autentičnost kuća. One su, uglavnom, veoma stare, u mnogima se mogu naći sobe sa tavanicama u obliku arkada koje pridržavaju gornji sprat. Mnoge od kuća su zadržale originalnost – prozori sa malim otvorima koji su nekada u borbi sa piratima služili za puške, stari dimnjaci i ognjišta. Ipak, sve kuće na ostrvu, iako stare, prilagođene su potrebama i najzahtevnijih gostiju. Boraveći na Simiju imaćete utisak da je vreme stalo, ali da nije tako podsetiće vas najsavremenija tehnička opremljenost kuća i lokala.

Ovo ostrvo je, po mišljenju mnogih, bar za naše standarde jedno od skupljih letovališta u Grčkoj, ali odmor na njemu vredi svaku paru ,a njegov šarm će vas odmah kupiti i naterati da ga ponovo posetite.

Share Button

Post a comment