Putovanja | Go-Go Travel | Nova Godina u Sofiji 2014 uz susedsku gostoprimljivost - GoGo Travel Niš
Sofija je drugi najstariji glavni grad Evrope i administrativni, kulturni i industrijski centar Bugarske, sa skoro 1.300.000 stanovnika. Tokom vremena imala je više imena, a ostaci starog grada su i danas vidljivi. Prvobitno se zvala Serdika, još pre sedam hiljada godina, zatim Triadica, da bi sadašnje ime dobila u XIV veku. Na grčkom Sofija znači mudrost.
6183
single,single-portfolio_page,postid-6183,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

 

Sofija – susedska gostoprimljivost

Category: Nova Godina, Putovanja

 

Sofija je drugi najstariji glavni grad Evrope i administrativni, kulturni i industrijski centar Bugarske, sa skoro 1.300.000 stanovnika. Tokom vremena imala je više imena, a ostaci starog grada su i danas vidljivi. Prvobitno se zvala Serdika, još pre sedam hiljada godina, zatim Triadica, da bi sadašnje ime dobila u XIV veku. Na grčkom Sofija znači mudrost.

Bugarsku prestonicu su posle pet vekova pod Turcima Rusi oslobodili 1878. Bugari su u znak zahvalnosti Rusima podigli, jednu od najvećih pravoslavnih bazilika na Balkanu, velelepnu crkvu Aleksandra Nevskog, koju nikako ne smete zaobići ukoliko odlučite da Novogodišnje praznike provedete baš u Sofiji.

Kao i sve druge prestonice, i Sofija je najlepša slika države. Ovaj grad prepun je trgovina, hotela, kafića i drugih lokala za noćni provod. Grci opsedaju mnogobrojna kazina. Sve su brojniji i turisti iz zapadne Evrope, dok je Srba sve manje, iako u ovom gradu imamo jednu veliku povlasticu – lako komuniciramo i snalazimo se sa ćiriličnim natpisima, koji zapadnjake bacaju u orijentacioni očaj. Ova prednost , kao i još uvek prihvatljive cene u bugarskoj prestonici, dodatni su razlozi da u Novu godinu uđete baš u Sofiji.

Doček Nove godine u Sofiji je u modernim hotelima i restoranima visoke kategorije, što Vam garantuje kvalitetan smeštaj u centru grada i bogat meni u noći dočeka. Cene su pristupačne, tako da ćete za pristojnu svotu novca dobiti luksuz za kakav biste u nekoj drugoj evropskoj prestonici morali da platite mnogo više. Sofiija i cela Bugarska je, iako u Evropskoj uniji, i dalje mesto gde se turisti iz Srbije osećaju prijatno.

Uglavnom su svi novogodišnji aranžmani višednevni, što vam omogućava i obilazak ovog zaista predivnog grada. Kao jedna od 27 prestonica EU Sofija trenutno doživljava burne transformacije. Ubrzano se gradi podzemna železnica, rekonstruišu ulice, parkovi, trgovi, fasade, grade novi luksuzni tržni centri. U ovom gradu se čini sve da Sofija opravda kandidaturu za Evropski grad kulture 2019. godine.

Ova pravoslavna metropola ima mnogo crkava, među kojima su najznačajnije Crkva svetog Đorđa, Svete Sofije, patrijaršijska katedrala, Hram Aleksandra Nevskog , kao i Crkva svete Nedelje ili Svetog Kralja, koja je najinteresantnija nama iz Srbije, jer u njoj počivaju mošti srpskog kralja Stefana Milutina.

Slobodan dan posle dočeka upotpunite i obilaskom najvećeg blaga ove evropske metropole. Nadomak Sofije nalazi se njeno najveće blago, takozvana mala Sveta gora ili mali Jerusalim . To je grupa 14 manastira, koji se nalaze na okolnim planinama, izgrađenih u doba druge bugarske carevine, za vreme cara Ivana Aleksandra. Ovde ćete videti i jednu od najstarijih džamija na Balkanu – Banja Baši, a tu je i ulica Cara Osloboditelja, koja je popločana keramičkim pločicama, među kojima, veruje se, ima i onih od od čistog zlata.

Komšije Bugari kažu da Sofija ima više od 400 parkova i da na svakog od oko 1.300.00 stanovnika dolazi 71 kvadrat zelenog prostora.

Ukoliko niste isplanirali drugo veče, odnosno reprizu dočeka Nove godine, možete prošetati do najstarijeg nacionalnog parka na Balkanu – Vitoše. U nekom od brojnih, tradicionalnih restorana sa prijatnom atmosferom, zasigurno ćete naći provod kakav želite. U skoro svim ugostiteljskim objektima u Bugarskoj čućete uglavnom našu muziku. Bar taj detalj iz Srbije vam neće nedostajati!

Naravno, čak i u prazničnim danima poseta Sofiji podrazumeva i šoping. Ranijih godina su turisti iz Srbije odlazili u Bugarsku po jeftiniju hranu i odevne predmete sumnjivog kvaliteta, danas je to potpuno drugačije. U samom gradu u ulici Vitoša naići ćete na veliki broj prodavnica renomiranih svetskih brendova, ali i veliki broj kafića. Ove ekskluzivne prodavnice nude robu čije cene odgovaraju onima po milanskoj Montenapoleone. Ali nemojte se razočarati, jer u Sofiji postoji dosta tržnih centara, u kojima su cene pristupačnije, a česta su i sniženja. Moja preporuka za šoping je najnoviji tržni centar u Sofiji “The Mall”, u kome ćete pronaći poznate brendove po jako pristupačnim cenama.

Razlog više da turisti iz Srbije izaberu Sofiju za mesto gde će dočekati Novu godinu svakako jeste i činjenica da se do susedne Bugarske relativno brzo stiže u odnosu na ostale evropske metropole.

Grad sa bogatom prošlošću, ali i odmerenom dozom modernog i novog, kako se i očekuje od jedne evropske metropole. Definitivno ćete uživati ukoliko odaberete baš Sofiju za lokaciju gde ćete ispratiti staru i dočekati novu godinu. I što je najvažnije dobrodošlicu će vam poželeti komšije vrlo sličnog mentaliteta i temperamenta, na jeziku koji razumete .

Ove godine, za Vas smo pripremili veći broj prolećnih šoping tura za Sofiju, (fakultativna poseta baletu ili operi). U ponudi su autobuski aranžmani bez noćenja, sa različitim datumima polazaka.

 

Share Button