Putovanja | Go-Go Travel | Grad meraka i sevdaha - Nova Godina 2014 u Sarajevu - GoGo Travel Niš
Povoljne cene, mogućnost skijanja na obližnjim planinama i gostoljubivost Sarajlija neki su od razloga zbog kojih mnogi biraju glavni grad Bosne i Hercegovine, kao mesto u kojem će zakoračiti u Novu 2014 godinu. Ono što vam sigurno neće nedostajati jeste veselje, pesma i dobar provod, po kome su Sarajlije nadaleko poznate.
6179
single,single-portfolio_page,postid-6179,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

 

Sarajevo – grad meraka i sevdaha

Category: Nova Godina, Putovanja

Povoljne cene, mogućnost skijanja na obližnjim planinama i gostoljubivost Sarajlija neki su od razloga zbog kojih mnogi biraju glavni grad Bosne i Hercegovine, kao mesto u kojem će zakoračiti u Novu godinu.

Ono što vam sigurno neće nedostajati jeste veselje, pesma i dobar provod, po kome su Sarajlije nadaleko poznate.

Ukoliko imate organizovani doček u nekom od brojnih hotela, restorana ili kafića, vreme do početka proslave možete upotpuniti šetnjom kroz ovaj grad za koji mnogi tvrde da odiše jedinstvenim duhom i nečim što ćete retko gde pronaći. U danu kada se Nova godina dočekuje, u Sarajevu ćete sresti brojne turiste iz svih delova sveta. Najviše je onih iz bivših jugoslovenskih republika, Hrvatske, Srbije i Slovenije, ali nemojte se iznenaditi ako, recimo, na Baščaršiji sretnete Čehe, Holanđane, Skandinavce. Sarajevo nikada nije imalo više avionskih linija ka Evropi, i sasvimo očekivano, ni veći broj inostranih turista. A zbog povoljnih cena i kvaliteta onoga što nudi, glavni grad Bosne i Hercegovine je jako interesantan gostima iz zapadne Evrope.

Pored dragulja Sarajeva, Baščaršije, i ćevapa koji su ovde jedinstveni , a koje svakako morate probati ukoliko ste u Sarajevu, obavezno vreme do organizovanog dočeka iskoristite da obiđete Gazi-Husrev-begovu džamiju i bezistan, Morića han, prvostolnicu Vrhbosanske biskupije – Katedralu srca Isusovog, Latinsku ćupriju, Carevu džamiju i franjevačku Crkvu svetog Antuna Padovanskog. Naravno, ukoliko nije previše hladno, što nije retkost za Sarajevo u zimskom periodu, prošetajte uz Miljacku i doživite ovaj grad potpuno.

Sarajlije, ali i oni koji su posetili ovaj grad, kažu da se Sarajevo svakom ko ga poseti uvuče pod kožu i ostaje u srcu zauvek. Međunarodni eksperti za turizam tvrde da je Sarajevo turistički dragulj i da je prijateljska susretljivost ovdašnjih građana prema strancima nešto čime se ne mogu pohvaliti ostale zemlje i njihovi narodi.

Iako riznica brojnih istorijskih znamenitosti, Sarajevo je danas moderan grad u kome se prepliće više kultura. Kao i danju, uživaćete i u sadržaju koji vam ovaj grad nudi u večernjim i noćnim satima. Sarajevo je, kao uostalom i cela Bosna i Hercegovina, poznato po dobroj pesmi i zabavi u svakom pogledu, pa tako nije iznenađenje da u ovom gradu, posebno u samom srcu, na Baščaršiji, ima puno ugostiteljskih objekata sa dobrom muzikom i hranom. Nekada, u bivšoj nam državi, rok scena sa ovih prostora bila je najpopularnija. U mnogim lokalima naići ćete na žive svirke, kako te vrste muzike, tako i na modernije zvuke, ali i sevdalinke kojoj je Bosna i Hercegovina postojbina. Svako će pronaći ono što mu najviše odgovara. Ukoliko nemate organizovani doček Nove godine, verujemo da ćete pronaći dobru zabavu u nekom od restorana ili kafića u gradu, gde je i u novogodišnjoj noći ulaz slobodan za sve posetioce. Moj savet je da rezervišete sebi mesto, zbog eventualne gužve.

Naravno, kao i u svim većim gradovima, i u Sarajevu se svake godine organizuje doček Nove godine pod otvorenim nebom. Ako se opredelite za ovakav provod najluđe noći, obucite se toplije, jer zima u Sarajevu, još jednom da naglasimo, zna biti vrlo hladna.

Za ljubitelje planine i skijanja, kao i one koji bi da u Novu godinu zakorače direktno sa ski staze, Sarajevo sa tri planine koje ga okružuju predstavlja idealno mesto za doček. Pored Jahorine, koja je pravi biser među skijalištima bivše Jugoslavije, a koja je u neposrednoj blizini, prestonica Bosne i Hercegovine okružena je Romanijom, Bjelašnicom i Trebevićem.

Gde god proveli Novogodišnju noć u Sarajevu, dobar provod vam je zagarantovan. Ukoliko ostajete ovde i nakon najluđe noći, obavezno posetite turističku atrakciju podno planine Igman, a koja predstavlja najlepši deo Sarajeva – vrelo Bosne. Sarajlije se s pravom ponose ovom prirodnom atrakcijom u vidu nekoliko kraških izvora Bosne.

Posle obilaska Sarajeva i njegove okoline, priuštite sebi i jednu pravu bosanku kafu, koja je nacionalno piće u ovoj zemlji. Tradicionalna bosanska kafa (kahva ili kava) priprema se i poslužuje u posebnom posuđu – džezvama i fildžanima. Koliko je kafa u Bosni značajna, dokaz je i činjenica da je imenovana prema prilici u kojoj se pije – prva jutarnja je razgalica, ona koja se pije u društvu je razgovoruša, a ona koja znači da je vreme da se društvo raziđe je kafa sikteruša. E, kada popijete poslednje spomenutu, vreme je da se pozdravite sa Sarajevom. Ali ne zadugo. Vratićete se kući i odmah početi sa razmišljanjem kada ćete opet u grad meraka i sevdaha. To radi Sarajevo.

Share Button