Putovanja | Go-Go Travel | Romantični u Novogodišnjoj noći u Veneciji - GoGo Travel Niš
Kada biramo mesto gde ćemo proslaviti dolazak nove godine, očekujemo da ono, pre svega, bude lepo, prijatno, da odiše prazničnom atmosferom. Naravno, važno je i sa kim čekamo Novu godinu, jer znate kako kažu - kakav je doček, takva će vam biti cela godina. Zbog toga, za doček preporučujemo Veneciju, jer šta bi moglo da pođe naopako u najlepšem gradu na svetu?
6154
single,single-portfolio_page,postid-6154,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

 

Romantični u Novogodišnjoj noći – Venecija

Category: Nova Godina

Venice

Kada biramo mesto gde ćemo proslaviti dolazak nove godine, očekujemo da ono, pre svega, bude lepo, prijatno, da odiše prazničnom atmosferom. Naravno, važno je i sa kim čekamo Novu godinu, jer znate kako kažu – kakav je doček, takva će vam biti cela godina. Zbog toga, za doček preporučujemo Veneciju, jer šta bi moglo da pođe naopako u najlepšem gradu na svetu?

Najlepši i najromantičniji grad su upravo najčešći opisi Venecije, koja je, zaista, neobična po mnogo čemu, a zbog nivoa vode koji u tom delu Italije stalno raste, procenjuje se da će jednom nestati. Zato, obavezno iskoristite priliku i posetite je dok se to ne dogodi!

Kada stignete u Veneciju, izgledaće vam kao da ste se vratili u prošlost, jer grad izgleda gotovo isto kao pre šest vekova! Toj atmosferi doprinosi i činjenica da ovde nema automobila. Venecija je jedini pešački grad na svetu, pa je možete obilaziti koliko vam je volja, bez bojazni da će vas neko prevozno sredstvo udariti. Iako mala, Venecija čuva ogromno istorijsko nasleđe koje potiče još od 827. Godine, kada se u ove krajeve doselio vizantijski dužd. Ipak, Venecija je kroz vekove bila zanimljiva mnogim osvajačima, pa je potpadala pod vlast Napoleona, Austrougara itd.
Venecija je tokom cele godine turistička atrakcija, pa ne čudi što je veoma popularna i u zimskom periodu. Njen srednjevekovni izgled, ukrasi, romantična atmosfera, čine da se osećate zaista ugodno tokom najveselije noći. Kao što rekosmo, Veneciju možete obići pešaka, ali ako se, ipak, umorite možete uzeti taksi. Jedina začkoljica je što je on na vodi, ali vožnja čuvenim gondolama svakako je nešto što ne treba propustiti, osim ako ne patite od morske bolesti, naravno. Imajte u vidu da su takozvani “vaporetti” čamci (vodeni busevi) dosta jeftiniji od privatnih čamaca.

U Veneciji je gotovo svaka zgrada priča za sebe, ali s obzirom na to da ćete tokom novogodišnjeg aranžmana na raspolaganju imati 2-3 dana za obilazak, evo nekoliko predloga šta ne treba da propustite da posetite ili pogledate. Na prvom mestu je Duždeva palata koja se nalazi na najpoznatijem trgu u Veneciji – Trgu svetog Marka. Tura sa vodičem zove se Tajni putopis i omogućiće vam da obiđete deo zdanja gde je nekada radila državna administracija, Kazanovin zatvor, kao i krovnu konstrukciju staru 500 godina. Jedan od najpoznatijih simbola Venecije je Zvonik svetog Marka. Izgrađen je daleke 1912. godine, ali zanimljivo je da je on, zapravo, potpuno identična replika tornju koji se srušio deset godina ranije.

Za spektakularan doček, potreban nam je i spektakularan časovnik, a upravo takav je astronomski časovnik na Trgu svetog Marka. Ukoliko budete imali sreće, moći ćete da posetite i mehanizam časovnika unutar kule. Rekonstrukcije na ovom zdanju su česte i sve ture se moraju zakazivati unapred. Osim po brojnim spomenicima, Trg svetog Marka je poznat i po više od 200.000 golubova koje su meštani tu nastanili u znak zahvalnosti, jer su tokom ratnog stanja golubovi pismonoše imali značajnu ulogu.

Posebnu kulturno-istorijsku atrakciju predstavlja jevrejski kraj koji je uspešno očuvao svedočanstva o istoriji jevrejskog naroda na ovom području. Ova verska zajednica je i danas veoma aktivna, tu je i dalje sedište pet sinagoga, a pronaći ćete i brojne jevrejske muzeje, prodavnice, suvenirnice, restorane i slično.

Iako je Trg svetog Marka glavno okupljalište za turiste, i mesto gde je najveća gužva, one koje interesuje šoping mogu da posete Rialto pijacu, jer će cene biti znatno niže nego na pomenutom trgu. U ovom delu lako ćete naći tradicionalne italijanske prodavnice i restorane, a ukoliko želite da Novu godinu dočekate u tradicionalnom italijanskom duhu, onda obavezno rezervišite doček u nekom od ovih restorana.

Jedan od simbola Venecije je i most uzdaha koji je, slobodno možemo reći, najpopularnije mesto za slikanje. Ipak, ovaj most i nema baš tako veselu istoriju. Naime, sagrađen je pre oko 800 godina kako bi povezao Duždevu palatu sa zatvorom. Kada su zatvorenici osuđivani na velike kazne, do zatvora bi ih sprovodili preko ovog mosta, kako bi poslednji put udahnuli miris mora. Obe spomenute zgrade su još tu i predstavljaju velike turističke atrakcije.

Od građevina koje bi trebalo posetiti svakako vredi pomenuti Crkvu svetog Marka, kao i čuvenu crkvu Santa Maria Dela Sallute.

Bez obzira na to da li se odlučite da Novu godinu dočekate napolju ili u nekom restorana – nećete se pokajati. Iz Venecije možete poneti samo lepe uspomene, a njen šarm će vas sigurno zauvek pratiti, pa ćete joj se uvek rado vraćati.

Provedite nezaboravne trenutke novogodišnje noći u najromantičnijem gradu na svetu. Ukoliko vas interesuje neki od aranžmana, pogledajte neku od naših ponuda iz kategorije

Venecija Nova godina 2014

Share Button