Putovanja | Go-Go Travel | Zlatibor: 120 godina otvorenih vrata za goste!
6923
single,single-portfolio_page,postid-6923,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

 

Zlatibor: 120 godina otvorenih vrata za goste!

Category: Putovanja
zlatibor_jesen

 

Organizovani turizam na jednoj od naših najlepših planina ove godine obeležava rođendan – čitav vek plus dvadeset godina!

Statistike kažu da se na Zlatiboru godišnje beleži više od milion noćenja, što ga čini najposećenijom planinom u Srbiji.

Jednog vrelog avgustovskog dana, 1893. godine, došao je na česmu kraj jezera na Zlatiboru kralj Srbije Aleksandar Obrenović. Podržao je tada nameru domaćina da se od ovog mesta punog blagodetima napravi vazdušna banja. Kralj je na tom mestu ručao. Česma je utvrđena, a izvor se danas zove Kraljeva voda, kao i celo naselje.

Prvi turisti, uskoro su počeli da, željni odmora i oporavka, dolaze i uživaju u prelepoj prirodi, četinarima, svežem vazduhu. Bili su smešteni u skromnim sobama, ne baš dobrostojećih meštana ali ljubaznih domaćina. Ipak, za dalji razvoj turizma od presudnog značaja bio je dolazak još jednog gosta plave krvi – godine 1905. na Zlatibor je došao kralj Petar I Karađorđević.

Nakon njegovog boravka, niču prvi smeštajni objekti: Hotel „Kraljeva voda“ i Vila „Čigota“. Usledile su masovnije posete gostiju, ali su ratna dešavanja, u dva zamaha, zaustavljala turistički polet. Između dva svetska rata ipak su se izgradile nove vile, letnjikovci, dečje odmaralište, izletišta poput Ribnice, Palisad i dr.

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka raste standard, pa Zlatibor opet dobija na značaju. Uređeno je jezero u centru planine, i kreće nagla izgradnja smeštajnih objekata, zdravstvenog zavoda, restorana, privatnih vikend naselja, sportskih terena…

I brojke su pokazivale da Zlatibor postaje centar planinskog turizma Srbije. Godine 1953. ovu planinu su posetila 1.393 turista, 1967. godine blizu 20.000, a 1975. čak 71.000!

NAOŠTRITE SKIJE!

Zlatibor-zicara

 

Danas je Zlatibor planina sa oko 25.000 posetilaca dnevno u špicu sezone. Leta na Zlatiboru idealna su za pripreme sportista, zime pogodne za skijanje i ostale aktivnosti na snegu.

Osim bogate tradicije, Zlatibor nudi svoje specifične šume borova, jela i smrča, veliki broj sunčanih dana, nezagađen vazduh, zdravu i čistu vodu, jedinstvene skijaške terene.

Ispresecan je rekama i potocima, koji su bogati raznim vrstama ribe, a tu su i dva veštačka jezera u Ribnici i na Crnom Rzavu. Za potrebe turista, u samom centru turističkog naselja, još jedno manje jezero okruženo šetalištima, leti je pogodno i za kupanje, zimi za klizanje. Za rekreaciju, na raspolaganju su vam brojne pešačke staze.

Svoje mesto u ovom prelepom ambijentu nalaze i brojni korisnici kongresnog turizma, veliki broj seminara, simpozijuma i kongresa na održava se na Zlatiboru tokom cele godine.

Klima Zlatibora pokazuje već niz godina svoju blagotvornost za zdravlje ljudi, naročito je korisna za lečenje plućnih bolesti, anemije, srčanih poremećaja i problema sa radom štitaste žlezde.

Ne treba trošiti mnogo reči da vas ubedimo da je Zlatibor vrsni skijaški centar, i za početnike i decu, ali i za iskusne skijaše. Četiri staze, sa ski-liftovima, pogodne su za takmičenja u slalomu, veleslalomu i superveleslalomu. Staze za smučarsko trčanje među najlepšim su na kontinentu.

Share Button