Putovanja | Go-Go Travel | Putovanje u Istanbul - svedok mnogih civilizacija - GoGo Travel Niš
Istanbul je najveći grad u Turskoj i jedan od najvećih gradova na svetu. S obzirom na to leži na obe strane Bosfora, on pripada i Evropi i Aziji, pa je uvek bio podložan mešanju kultura. Zbog svoje duge istorije, u Istanbulu se nalazi veliki broj istorijski i kulturno značajnih objekata, kao i veliki broj verskih objekata.
Istanbul putovanje, Istanbul putovanja, Istanbul 8 mart, Istanbul proleće 2014
6423
single,single-portfolio_page,postid-6423,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,
title

 

Istanbul – svedok mnogih civilizacija

Category: Putovanja

Istanbul – proleće 2016, aranžmani

 

Istanbul - Uskrs i Prvi Maj 2016 Autobusom br.157

1. dan    POLAZAK iz Novog Sada  sa parkinga kod lokomotive  u 16.00h, i iz Beograda sa parkinga kod Buvlje pijace na Novom Bepgradu  u 18.00h. Nisa oko 22.00h (parking kod Tempa).  Noćna vožnja preko Bugarske sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

2. dan    Dolazak u ISTANBUL u podnevnim satima. Panoramski krug sa razgledanjem iz vozila na putu ka Čamliči  na kojem se nalazi vidikovac. Usputno panoramsko razgledanje: Galata most i Galata kula, Taksim – najveći trg evropskog dela grada sa tipičnim evropskim izgledom i brojnim šoping centrima; Šišli – evropski kvart grada; prelazak preko Bosfora na azijsku stranu preko sjajnog mosta Mehmeda Osvajača… Dolazak na Čamliče odakle se pruža neverovatan pogled na grad. Predah. Odlazak do hotela. Smeštaj. Odmor. U večernjim satima opcioni odlazak u Nargila klub koji se nalazi u orijentalnoj četvrti grada-Čemberlitaš. Uživanje u tipičnoj orijentalnoj atmosferi. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan    Doručak. U 09.00h Fakultativno polazak u razgledanje grada pešice. Eksterijerni obilazak najvećih kulturno istorijskih znamenja Carigrada: Bajazitov trg sa Univerzitetom i džamijom, Kapali čaršija – najveći orijentalni bazaar na svetu, Čemberlitaš – stub sa obručima iz vizantijskog perioda, Hipodrom – nekadašnje središte vizantijske moći u gradu, Teodosijev obelisk, Egipatski obelisk, Stub Troglave zmije, Plava džamija – jedna od najspektakularnijih džamija na svetu, Aja Sofija – nekada najveća crkva sveta, Topkapi palata – sedište osmanske imperije… Slobodno vreme za individualne aktivnosti… Fakultativna poseta Aja Sofiji , Topkapi palati .Slobodno vreme. Uveče fakultativni izlazak u jedan od brojnih nacionalnih restorana na „tursko veče“ sa tradicionalnom večerom i trbušnim plesom. Noćenje.

4. dan    Doručak. U 09.30. h fakultativno odlazak u deo grada kod čuvene Železničke stanice Sirkedži. Odlazak na dnevno krstarenje Bosforom u trajanju od 1,5 sat uz razgledanje grada: Zlatni Rog – najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula,  Dolmabahče palata – poslednje sedište sultana, Bešiktaš – kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata, itd. Nakon krstarenja, odlazak u kvart grada Fener i poseta (fakultativno) Vaseljeskoj patrijaršiji. Slobodno vrene i individualni povratak u hotel. Fakultativni odlazak na spektakularni  PLES DERVISA.  Noćenje.

5. dan    Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vreme za individualne aktivnosti (šoping i sl.) ili fakultativni odlazak u  Dolamabahce palatu. Poseta palati u kojoj su boravili poslednji turski sultani. U 18h polazak ka Srbiji. Noćna vožnja preko Bugarske.

6. dan    DOLAZAK uNis/ Beograd/Novi Sad u ranim popodnevnim satima.

 

USKRS I PRVI MAJ:

28.04 – 03.05.2016. 3* 149 € , U CELOSTI 139€ , 4* 195 €

  Doplata za jednokrevetnu sobu: 50€3+*, 4*75€

Uslovi plaćanja: plaćanje se vrši u dinarskoj protivrednosti na dan prijave a prema prodajnom kursu Komercijalne banke A.D. Beograd.

Na ime prijave uplaćuje se 30% od cene aranžmana dok se ostatak plaća najkasnije 15 dana pre putovanja.

Cena aranžmana obuhvata:

Prevoz turističkim autobusom visoke klase na navedenoj relaciji (klima, grejanje, audio-video oprema)

 • 3 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3 *  u Istanbulu (smeštaj u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa TWC)
 • Obilaske prema programu uz tumačenja turističkog vodiča
 • Usluge lokalnog vodiča tokom eksterijernog razgledanja Istanbula 3. dana putovanja
 • Organizacione troškove
 • Troskove puta u inostravstvu (drumarine, parkinzi, prelazak autobusa na azijsku stranu)

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Nikakve pansionske i van pansionske usluge sem navedenih
 • Fakultativne izlete i ulaznice za muzeje i druge turističke objekte
 • Obavezno međunarodno zdravstveno osiguranje u iznosu od 6 € po osobi u dinarskoj protivrednosti (plaća se u agenciji)

FAKULTATIVNI PROGRAM se realizije samo u slučaju prijave minimum 25 putnika! Nargila klub – 10€ (uključuje troškove vodiča, ulaznicu za klub, 2 čaja i pušenje nargile); Aja Sofija-Topkapi palata – 45€ (uključuje troškove vodiča i ulaznice za Aja Sofiju i tri sekcije Topkapija); Tursko veče – 35€ (uključuje prevoz do restorana, vodiča i večeru uz celovečernji program); Krstarenje Bosforom , Vaseljenska patrijarsija, – 20 € (uključuje prevoz do luke, vodiča i krstarenjesa navedenim razgledanjimai ulaznicama ), Dolmabahce palata – 35€ (ulaznica i vodic), NOVO PLES DERVISA 25 € ( u cenu uljkucen transfer, program, dva caja ili voda)

HOTEL poseduje 3* i nalazi se u evropskom delu Istanbula, u istorijskoj četvrti, nedaleko od najvećih gradskih znamenja i blizu stanice javnog prevoza. Hotel poseduje lobi sa recepcionim delom i dnevnim boravkom, bar, restoran za posluživanje doručka. Sve sobe su komforne i poseduju kupatilo, TV, tel, centralno grejanje i klima sistem. Ime hotela biće poznato nakasnije do 15 dana pre   polaska na put..

Hotel 4* nalazi se u evropskom delu Istanbula Aksaray , u istorijskoj četvrti, nedaleko od najvećih gradskih znamenja i blizu stanice javnog prevoza. Hotel poseduje lobi sa recepcionim delom i dnevnim boravkom, bar, bastu,  WELNES& SPA restoran za posluživanje doručka. Sve sobe su komforne i poseduju kupatilo, TV, tel, centralno grejanje i klima sistem. Ime hotela biće poznato nakasnije do 15 dana pre   polaska na put..

 

NAPOMENE I POSEBNE MOGUĆNOSTI:

 • Rezervacija II i III reda za sedenje u autobusu – 30 € po osobi
 • Rezervacija IV i V reda za sedenje u autobusu – 20 € po osobi
 • Biranje sedišta u autobusu prema mogućnostima u trenutku prijave – 10 € po osobi
 • Raspored sedenja u autobusu se obavlja isključivo prema datumu prijave! Prvi red nije moguće rezervisati!

 

ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza.

ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti).

ORGANIZATOR garantuje samo za uplaceni deo iznosa, ostatak je podlozan promenama usled promena na monetarnom trzistu ili povecanja cena hotela, prevoza i usluga

Аranžman je rađen na bazi minimum 45 putnika. Uz program važe i primenjuju se Opšti uslovi putovanja organizatora po licenci OTP 17/2013-2016  usklađeni sa YUTA standardom.

OPIS FAKULTATIVNIH IZLETA

Za svaki od fakultativnih programa i izleta predviđenih programom putovanja neophodan je minimum od 25 prijavljenih osoba! U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, fakultativa će se otkazati ili će se korigovati cena shodno broju prijavljenih osoba! Cena fakultativnih izleta obuhvata ulaznice, troškove vodiča, troškove prevoza, rezervacije i manipulativne troškove agencije partnera u Turskoj

Anektiranje putnika za fakultativne programe obaviće naš vodič tokom putovanja ka Istanbulu. Plaćanje fakultativnih programa i izleta se isključivo vrši našem predstavniku – vodiču u Turskoj.

AJA SOFIJA I TOPKAPI PALATA – oba objekta se nalaze u samom srcu istorijskog dela Istanbula. Obilazak uključuje ulaznice za oba objekta i usluge vodiča. Aja Sofija ( 1,5h obilazak) najveca hrišćanska bogomolja, Na mestu crkve koju je izgradio Teodosije II a koja je izgorela u vreme vladavine cara Justinijana 532. godine sagrađena je i otvorena samo pet godina kasnije Sveta Sofija. Ona je postala crkva u kojoj se odvijalo krunisanje vizantijskih careva, jos se mogu videti: Natpis ispred crkve Svete Sofije, nekoliko zidnih mozaika u samoj crkvi, mesto krunisanja vizantijskih careva, grob cara Konstantina … Top kapi palata  (2.0 h obilazak)- izgradnju Topkapi sarayi-a Mehmed II Osvajač započeo je 1472. godine i trajala je šest godina, ali je i kasnijih vekova svako od sultana prema svojim htenjima prepravljao i dograđivao određene objekte. Zvanična rezidencija bila je do sredine 19. veka, a postala je muzej državnim ukazom 1924. godine. Palatu čini nekoliko stotina prostorija, ali samo najznačajnije su danas dostupne posetiocima, Prvo dvorište, u koje se ulazi kroz Imperijalnu kapiju, sa leve strane su bile štale, riznica livreja i džamija. Dalje niz dvorište nalazi se građevina sa duplim kupolama gde je nekada bio smešten Savet vezira, Odvojen kompleks predstavlja Harem, koji je u stvari bio najintimniji deo palate gde je sultan provodio vreme sa svojom porodicom. U trećem dvorištu palate nalazila se prestona dvorana koja se koristila za prijeme stranih izaslanika, a u nastavku je bila biblioteka. U četvrtom dvorištu, poznatijem kao „vrt lala“, na ivici terase uzdiže se kula, nekadašnja apoteka carske palate, a malo dalje je paviljon Mustafa paše, građen u staroturskoj tradiciji i izvanredno dekorisan, Na kraju terase može se uživati u prelepom pogledu na Bosfor i zaliv Zlatnog roga

KRSTARENJE BOSFOROM SA POSETOM VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI – Krstarenje Bosforom započinje sa pristaništa koje se nalazi u kvartu grada Sirkeci, nedaleko od istoimene Železničke stanice. Krstarenje traje oko 2 sata tokom kojih se razgledaju istorijski objekti sa evropske i ezijske strane grada. Našim putnicima koji budu na krstarenju obezbeđen je i vodič koji će na adekvatan način upoznati sve prisutne sa kulturno istorijskim spomenicima koji se prema programu budu razgledali. Nakon krstarenja dlazi se do dela grada koji se naziva Fener. U Feneru će se posetiti sedište Vaseljenske patrijaršije – „patrijaršija nad patrijaršijama“. Obilazi se crkva Sv. Georgija iz 19. veka. Upoznavanje sa značajem Carigradske Patrijaršije osnovane još u 4. veku. Obilazak ukljuuje prevoz autobusom do Sirkedžija, krstarenje i usluge vodiča.

ORIJENTALNI RESTORAN „GAR“ – restoran se nalazi u delu grada Yenikapi i predstavlja jedan od najpoznatijih orijentalnih restorana Istanbula. Program počinje u 21.00h i traje do ponoći. Pre samog programa služi se večera koju sačinjavaju tradicionalni turisku specijaliteti. Program se sastoji od nekoliko umetničkih tačaka. Trbušni ples će svakoga ostaviti bez daha, a tradicionalne turske igre će predstaviti bogatstvo folklora turske nacije.

DOLMABAHČE PALATA – poslednje sedište sultana, izgradjena je između 1842. i 1856. godine. Dolmabahče je sagrađena po planovima arhitekte Bajlana. Palata sadrži 334 sobe, 25 salona, 6 kupatila i 6 terasa. Stil je mešavina baroka, rokokoa i imerijalnog turskog stila. Enterijer i namještaj palete je izveo Sesan, dekorater Pariske opere. Palata se može posetiti u okviru grupnih poseta i postoje dva obilaska: Selamluk (deo rezervisan za muškarce) i Haremluk (deo za žene). U muškom delu palate videćete državničke sobe, crvenu sobu gde su primani ambasadori, ogromnu ceremonijalnu salu za 2.500 ljudi sa najtežim lusterom na svetu (poklon kraljice Viktorije) i stepenice od kristala i mahagonija. U dvorcu se nalazi sve što je u tom periodu bilo najskuplje: venecijansko staklo, kristal, češki porcelan, belgijski tepisi… Jedna od prostorija je i spavaća soba sultana Abdul Aziza sa izloženim krevetom koji je specijano dizajniran za čoveka od 150 kilograma. U palati se nalazi i soba u kojoj je preminuo Mustafa Kemal Ataturk, 10.11.1938. godine, u 9:05 časova. Svi satovi u palati su zaustavljeni i pokazuju to vreme. Obilazak uključuje prevoz autobusom, ulaznicu za posetu palati i usluge vodiča.

PLES DERVISA – U autenticnom ambijentu zaista je fenomenalno prisustvovanti Ceremonijalnom plesu u kome se derviši u karakterističnim odelima vrte satima nastao je još u XIII veku, a danas nema samo religijski već i turistički značaj Osnivač reda plešućih derviša bio je Dželedin al Rumi, ili Mevlana, koji je živeo u XIII veku. Kada je imao 37 godina, upoznao je čoveka po imenu Šemsi Tebriz. Susret sa tom neobičnom osobom pretstavljao je prekretnicu u njegovom životu. Napustio je školu ubeđen da može mnogo više da nauči od Tebriza. Nažalost, njihovo prijateljstvo nije trajalo dugo pošto je Šemsi iznenada umro. Mevlana ga je obožavao i bio mu doživotno zahvalan. U svakom govoru isticao je učenost i mudrost učitelja koji ga je uveo u tajne spiritizma i misticizma. Stečeno znanje Mevlana je kasnije prenosio svojim saradnicima i sledbenicima. Držao je predavanja na kojima je isticao vrednost prijateljstva i dobrih odnosa među ljudima. Verovao je u Alaha i često se citira njegova rečenica izgovorena neposredno pred smrt: „Mladenačka noć, tako se zove vreme kada ću se konačno sjediniti sa Njim!“

Istanbul 5 dana 2 noćenja - April 2016 Autobusom br.157

1. dan    POLAZAK iz Novog Sada sa parkinga prekoputa Novosadskog Sajma (Master centar) u 16.00h, i iz Beograda sa parkinga kod Sava Centra u 18.00h. Noćna vožnja preko Bugarske sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

2. dan    Dolazak u ISTANBUL u podnevnim satima. Panoramski krug sa razgledanjem iz vozila na putu ka Čamliči brdu na kojem se nalazi gradski vidikovac. Usputno panoramsko razgledanje: Galata most i Galata kula, Taksim – najveći trg evropskog dela grada sa tipičnim evropskim izgledom i brojnim šoping centrima; Šišli – evropski kvart grada; prelazak preko Bosfora na azijsku stranu preko sjajnog mosta Mehmeda Osvajača… Dolazak na Čamliče odakle se pruža neverovatan pogled na grad. Predah. Odlazak do hotela. Smeštaj. Odmor. U večernjim satima opcioni odlazak u Nargila klub koji se nalazi u orijentalnoj četvrti grada-Čemberlitaš. Uživanje u tipičnoj orijentalnoj atmosferi. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan    Doručak. Polazak u razgledanje grada pešice. Eksterijerni obilazak najvećih kulturno istorijskih znamenja Carigrada: Bajazitov trg sa Univerzitetom i džamijom, Kapali čaršija – najveći orijentalni bazaar na svetu, Čemberlitaš – stub sa obručima iz vizantijskog perioda, Hipodrom – nekadašnje središte vizantijske moći u gradu, Teodosijev obelisk, Egipatski obelisk, Stub Troglave zmije, Plava džamija – jedna od najspektakularnijih džamija na svetu, Džamija Selimija, Aja Sofija – nekada najveća crkva sveta, Topkapi palata – sedište osmanske imperije… Slobodno vreme za individualne aktivnosti… Fakultativna poseta Aja Sofiji i Topkapi palati sa vodičem. Slobodno vreme. Uveče fakultativni izlazak u jedan od brojnih nacionalnih restorana na „tursko veče“ sa tradicionalnom večerom i trbušnim plesom. Noćenje.

4. dan    Doručak. Odjava iz hotela. U 09.00h fakultativno odlazak  u DOLMABAHCE palatu i fakultativni dlazak na dnevno krstarenje Bosforom u trajanju od 2 sata uz razgledanje grada: Zlatni Rog – najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula,  Dolmabahče palata – poslednje sedište sultana, Bešiktaš – kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata, itd. Nakon krstarenja, odlazak u kvart grada Fener i poseta (fakultativno) Vaseljeskoj patrijaršiji. polazak ka Srbiji u 18.00 h. Putovanje preko Bugarske nocna voznja.

5. dan   DOLAZAK u Beograd/Novi Sad u ranim podnevnim satima

CENA ARANŽMANA:

07 – 11.April               99 €

14  -18. April              99 €

ZA PLAĆANJE U CELOSTI 89 €

      Doplata za jednokrevetnu sobu: 50 €

Uslovi plaćanja: plaćanje se vrši u dinarskoj protivrednosti na dan prijave a prema prodajnom kursu Komercijalne banke .

Na ime prijave uplaćuje se 30% od cene aranžmana dok se ostatak plaća najkasnije 15 dana pre putovanja.

Cena aranžmana obuhvata:

 • Prevoz turističkim autobusom visoke klase na navedenoj relaciji (klima, grejanje, audio-video oprema)
 • 2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3 * u Istanbulu (smeštaj u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa TWC)
 • Obilaske prema programu uz tumačenja turističkog vodiča
 • Usluge lokalnog vodiča tokom eksterijernog razgledanja Istanbula 3. dana putovanja

Organizacione troškove

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Nikakve pansionske i van pansionske usluge sem navedenih
 • Fakultativne izlete i ulaznice za muzeje i druge turističke objekte
 • Obavezno međunarodno zdravstveno osiguranje u iznosu od 5 € po osobi u dinarskoj protivrednosti (plaća se u agenciji)

FAKULTATIVNI PROGRAM se realizije samo u slučaju prijave minimum 25 putnika! Nargila klub – 10€ (uključuje troškove vodiča, ulaznicu za klub, 2 čaja i pušenje nargile); Aja Sofija-Topkapi palata – 45€ (uključuje troškove vodiča i ulaznice za Aja Sofiju i tri sekcije Topkapija); Tursko veče – 35€ (uključuje prevoz do restorana, vodiča i večeru uz celovečernji program); Krstarenje Bosforom – 20€ (uključuje prevoz do luke, vodiča i krstarenje sa navedenim razgledanjima).Dolmabahce palata 35 € (ukljucuje prevoz, vodica i ulaznice)

HOTEL poseduje 3* i nalazi se u evropskom delu Istanbula, u istorijskoj četvrti, nedaleko od najvećih gradskih znamenja i blizu stanice javnog prevoza. Hotel poseduje lobi sa recepcionim delom i dnevnim boravkom, bar, restoran za posluživanje doručka. Sve sobe su komforne i poseduju kupatilo, TV, tel, centralno grejanje i klima sistem. Ime hotela biće poznato nakasnije do 15 dana pre polaska na put..

NAPOMENE I POSEBNE MOGUĆNOSTI:

 • Rezervacija II i III reda za sedenje u autobusu – 30 € po osobi
 • Rezervacija IV i V reda za sedenje u autobusu – 20 € po osobi
 • Biranje sedišta u autobusu prema mogućnostima u trenutku prijave – 10 € po osobi
 • Raspored sedenja u autobusu se obavlja isključivo prema datumu prijave! Prvi red nije moguće rezervisati!

 

ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza.

ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti).

ORGANIZATOR garantuje samo za uplaceni deo iznosa, ostatak je podlozan promenama usled promena na monetarnom trzistu ili povecanja cena hotela, prevoza i usluga

Аranžman je rađen na bazi minimum 45 putnika. Uz program važe i primenjuju se Opšti uslovi putovanja organizatora po licenci OTP 17/2013-2016  uskađenom sa YUTA standardom.

OPIS FAKULTATIVNIH IZLETA

 

 • Za svaki od fakultativnih programa i izleta predviđenih programom putovanja neophodan je minimum od 25 prijavljenih osoba! U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, fakultativa će se otkazati ili će se korigovati cena shodno broju prijavljenih osoba! Cena fakultativnih izleta obuhvata ulaznice, troškove vodiča, troškove prevoza, rezervacije i manipulativne troškove agencije partnera u Turskoj
 • Anektiranje putnika za fakultativne programe obaviće naš vodič tokom putovanja ka Istanbulu.
 • Plaćanje fakultativnih programa i izleta se isključivo vrši našem predstavniku – vodiču u Turskoj.

 

AJA SOFIJA I TOPKAPI PALATA – oba objekta se nalaze u samom srcu istorijskog dela Istanbula. Obilazak uključuje ulaznice za oba objekta i usluge vodiča. Aja Sofija ( 1,5h obilazak) najveca hrišćanska bogomolja, Na mestu crkve koju je izgradio Teodosije II a koja je izgorela u vreme vladavine cara Justinijana 532. godine sagrađena je i otvorena samo pet godina kasnije Sveta Sofija. Ona je postala crkva u kojoj se odvijalo krunisanje vizantijskih careva, jos se mogu videti: Natpis ispred crkve Svete Sofije, nekoliko zidnih mozaika u samoj crkvi, mesto krunisanja vizantijskih careva, grob cara Konstantina … Top kapi palata  (2.0 h obilazak)- izgradnju Topkapi sarayi-a Mehmed II Osvajač započeo je 1472. godine i trajala je šest godina, ali je i kasnijih vekova svako od sultana prema svojim htenjima prepravljao i dograđivao određene objekte. Zvanična rezidencija bila je do sredine 19. veka, a postala je muzej državnim ukazom 1924. godine. Palatu čini nekoliko stotina prostorija, ali samo najznačajnije su danas dostupne posetiocima, Prvo dvorište, u koje se ulazi kroz Imperijalnu kapiju, sa leve strane su bile štale, riznica livreja i džamija. Dalje niz dvorište nalazi se građevina sa duplim kupolama gde je nekada bio smešten Savet vezira, Odvojen kompleks predstavlja Harem, koji je u stvari bio najintimniji deo palate gde je sultan provodio vreme sa svojom porodicom. U trećem dvorištu palate nalazila se prestona dvorana koja se koristila za prijeme stranih izaslanika, a u nastavku je bila biblioteka. U četvrtom dvorištu, poznatijem kao „vrt lala“, na ivici terase uzdiže se kula, nekadašnja apoteka carske palate, a malo dalje je paviljon Mustafa paše, građen u staroturskoj tradiciji i izvanredno dekorisan, Na kraju terase može se uživati u prelepom pogledu na Bosfor i zaliv Zlatnog roga

 

KRSTARENJE BOSFOROM SA POSETOM VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI – Krstarenje Bosforom započinje sa pristaništa koje se nalazi u kvartu grada Sirkeci, nedaleko od istoimene Železničke stanice. Krstarenje traje oko 2 sata tokom kojih se razgledaju istorijski objekti sa evropske i ezijske strane grada. Našim putnicima koji budu na krstarenju obezbeđen je i vodič koji će na adekvatan način upoznati sve prisutne sa kulturno istorijskim spomenicima koji se prema programu budu razgledali. Nakon krstarenja dlazi se do dela grada koji se naziva Fener. U Feneru će se posetiti sedište Vaseljenske patrijaršije – „patrijaršija nad patrijaršijama“. Obilazi se crkva Sv. Georgija iz 19. veka. Upoznavanje sa značajem Carigradske Patrijaršije osnovane još u 4. veku. Obilazak ukljuuje prevoz autobusom do Sirkedžija, krstarenje i usluge vodiča.

 

ORIJENTALNI RESTORAN „GAR“ – restoran se nalazi u delu grada Yenikapi i predstavlja jedan od najpoznatijih orijentalnih restorana Istanbula. Program počinje u 21.00h i traje do ponoći. Pre samog programa služi se večera koju sačinjavaju tradicionalni turisku specijaliteti. Program se sastoji od nekoliko umetničkih tačaka. Trbušni ples će svakoga ostaviti bez daha, a tradicionalne turske igre će predstaviti bogatstvo folklora turske nacije.

 

DOLMABAHČE PALATA – poslednje sedište sultana, izgradjena je između 1842. i 1856. godine. Dolmabahče je sagrađena po planovima arhitekte Bajlana. Palata sadrži 334 sobe, 25 salona, 6 kupatila i 6 terasa. Stil je mešavina baroka, rokokoa i imerijalnog turskog stila. Enterijer i namještaj palete je izveo Sesan, dekorater Pariske opere. Palata se može posetiti u okviru grupnih poseta i postoje dva obilaska: Selamluk (deo rezervisan za muškarce) i Haremluk (deo za žene). U muškom delu palate videćete državničke sobe, crvenu sobu gde su primani ambasadori, ogromnu ceremonijalnu salu za 2.500 ljudi sa najtežim lusterom na svetu (poklon kraljice Viktorije) i stepenice od kristala i mahagonija. U dvorcu se nalazi sve što je u tom periodu bilo najskuplje: venecijansko staklo, kristal, češki porcelan, belgijski tepisi… Jedna od prostorija je i spavaća soba sultana Abdul Aziza sa izloženim krevetom koji je specijano dizajniran za čoveka od 150 kilograma. U palati se nalazi i soba u kojoj je preminuo Mustafa Kemal Ataturk, 10.11.1938. godine, u 9:05 časova. Svi satovi u palati su zaustavljeni i pokazuju to vreme. Obilazak uključuje prevoz autobusom, ulaznicu za posetu palati i usluge vodiča.

Istanbul sa Princevskim Ostrvima - 29.04-05.05.2016 Autobusom br.157

1. dan    POLAZAK iz Novog Sada  sa parkinga kod lokomotive  u 16.00h, i iz Beograda sa parkinga kod Sava Centra u 18.00h. Nisa oko 22.00h (parking kod Tempa).  Noćna vožnja preko Bugarske sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

2. dan    Dolazak u ISTANBUL u podnevnim satima. Panoramski krug sa razgledanjem iz vozila na putu ka Čamliči  na kojem se nalazi vidikovac. Usputno panoramsko razgledanje: Galata most i Galata kula, Taksim – najveći trg evropskog dela grada sa tipičnim evropskim izgledom i brojnim šoping centrima; Šišli – evropski kvart grada; prelazak preko Bosfora na azijsku stranu preko sjajnog mosta Mehmeda Osvajača… Dolazak na Čamliče odakle se pruža neverovatan pogled na grad. Predah. Odlazak do hotela. Smeštaj. Odmor. U večernjim satima opcioni odlazak u Nargila klub koji se nalazi u orijentalnoj četvrti grada-Čemberlitaš. Uživanje u tipičnoj orijentalnoj atmosferi. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan    Doručak. U 09.00h Fakultativno polazak u razgledanje grada pešice. Eksterijerni obilazak najvećih kulturno istorijskih znamenja Carigrada: Bajazitov trg sa Univerzitetom i džamijom, Kapali čaršija – najveći orijentalni bazaar na svetu, Čemberlitaš – stub sa obručima iz vizantijskog perioda, Hipodrom – nekadašnje središte vizantijske moći u gradu, Teodosijev obelisk, Egipatski obelisk, Stub Troglave zmije, Plava džamija – jedna od najspektakularnijih džamija na svetu, Aja Sofija – nekada najveća crkva sveta, Topkapi palata – sedište osmanske imperije… Slobodno vreme za individualne aktivnosti… Fakultativna poseta Aja Sofiji , Topkapi palati .Slobodno vreme. Uveče fakultativni izlazak u jedan od brojnih nacionalnih restorana na „tursko veče“ sa tradicionalnom večerom i trbušnim plesom. Noćenje.

4. dan    Doručak. U 09.30. h fakultativno odlazak u deo grada kod čuvene Železničke stanice Sirkedži. Odlazak na dnevno krstarenje Bosforom u trajanju od 1,5 sat uz razgledanje grada: Zlatni Rog – najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula,  Dolmabahče palata – poslednje sedište sultana, Bešiktaš – kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata, itd. Nakon krstarenja, odlazak u kvart grada Fener i poseta (fakultativno) Vaseljeskoj patrijaršiji. Slobodno vrene i individualni povratak u hotel. Fakultativni odlazak na spektakularni  PLES DERVISA.  Noćenje.

5. dan. Doručak. Dan za individualni obilazak grada i šoping. Fakultativni odlazak na celodnevni izlet  na  Prinčevska ostrva – arhipelag od devet ostrva koji se nalazi u Mramornom moru, danas se tu nalaze poznate plaže Istanbula a u vreme Vizantije su ostrva korišćena za slanje u egzil pretendenata na carski presto. Slobodno vreme za obilazak jednog od ostrva i kupanje. Poslepodne povratak u centar grada i slobodno vreme. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan    Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vreme za individualne aktivnosti (šoping i sl.) ili fakultativni odlazak u  Dolamabahce palatu. Poseta palati u kojoj su boravili poslednji turski sultani. U 18h polazak ka Srbiji. Noćna vožnja preko Bugarske.

7. dan    DOLAZAK uNis/ Beograd/Novi Sad u ranim popodnevnim satima.

TERMIN  29 April / 05.Maj . 2016

CENA ARANŽMANA:

HOTEL 3* 169 €

Doplata za jednokrevetnu sobu: 75€

Uslovi plaćanja: plaćanje se vrši u dinarskoj protivrednosti na dan prijave a prema prodajnom kursu Komercijalne banke A.D. Beograd.

Na ime prijave uplaćuje se 30% od cene aranžmana dok se ostatak plaća najkasnije 15 dana pre putovanja.

Cena aranžmana obuhvata:

Prevoz turističkim autobusom visoke klase na navedenoj relaciji (klima, grejanje, audio-video oprema)

 • 4 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3 * ili 4* u Istanbulu (smeštaj u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa TWC)
 • Obilaske prema programu uz tumačenja turističkog vodiča
 • Usluge lokalnog vodiča tokom eksterijernog razgledanja Istanbula 3. dana putovanja
 • Organizacione troškove
 • Troskove puta u inostravstvu (drumarine, parkinzi, prelazak autobusa na azijsku stranu)

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Nikakve pansionske i van pansionske usluge sem navedenih
 • Fakultativne izlete i ulaznice za muzeje i druge turističke objekte
 • Obavezno međunarodno zdravstveno osiguranje u iznosu od 6 € po osobi u dinarskoj protivrednosti (plaća se u agenciji)

FAKULTATIVNI PROGRAM se realizije samo u slučaju prijave minimum 25 putnika! Nargila klub – 10€ (uključuje troškove vodiča, ulaznicu za klub, 2 čaja i pušenje nargile); Aja Sofija-Topkapi palata – 45€ (uključuje troškove vodiča i ulaznice za Aja Sofiju i tri sekcije Topkapija); Tursko veče – 35€ (uključuje prevoz do restorana, vodiča i večeru uz celovečernji program); Krstarenje Bosforom , Vaseljenska patrijarsija, – 20 € (uključuje prevoz do luke, vodiča i krstarenjesa navedenim razgledanjimai ulaznicama ), Dolmabahce palata – 35€ (ulaznica i vodic), NOVO PLES DERVISA 25 € ( u cenu uljkucen transfer, program, dva caja ili voda)

Princevska ostrva 25€

HOTEL poseduje 3* i nalazi se u evropskom delu Istanbula, u istorijskoj četvrti, nedaleko od najvećih gradskih znamenja i blizu stanice javnog prevoza. Hotel poseduje lobi sa recepcionim delom i dnevnim boravkom, bar, restoran za posluživanje doručka. Sve sobe su komforne i poseduju kupatilo, TV, tel, centralno grejanje i klima sistem. Ime hotela biće poznato nakasnije do 15 dana pre   polaska na put..

NAPOMENE I POSEBNE MOGUĆNOSTI:

 • Rezervacija II i III reda za sedenje u autobusu – 30 € po osobi
 • Rezervacija IV i V reda za sedenje u autobusu – 20 € po osobi
 • Biranje sedišta u autobusu prema mogućnostima u trenutku prijave – 10 € po osobi
 • Raspored sedenja u autobusu se obavlja isključivo prema datumu prijave! Prvi red nije moguće rezervisati!

ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza.

ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti).

ORGANIZATOR garantuje samo za uplaceni deo iznosa, ostatak je podlozan promenama usled promena na monetarnom trzistu ili povecanja cena hotela, prevoza i usluga

 

Аranžman je rađen na bazi minimum 45 putnika. Uz program važe i primenjuju se Opšti uslovi putovanja organizatora po licenci OTP 17/2013-2016  agencije, koji su u svemu usklađeni sa standardima YUTA! Polise Osiguranja od odgovornosti i polisa od Insolventnosti.

 

OPIS FAKULTATIVNIH IZLETA

Za svaki od fakultativnih programa i izleta predviđenih programom putovanja neophodan je minimum od 25 prijavljenih osoba! U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, fakultativa će se otkazati ili će se korigovati cena shodno broju prijavljenih osoba! Cena fakultativnih izleta obuhvata ulaznice, troškove vodiča, troškove prevoza, rezervacije i manipulativne troškove agencije partnera u Turskoj

Anektiranje putnika za fakultativne programe obaviće naš vodič tokom putovanja ka Istanbulu. Plaćanje fakultativnih programa i izleta se isključivo vrši našem predstavniku – vodiču u Turskoj.

AJA SOFIJA I TOPKAPI PALATA – oba objekta se nalaze u samom srcu istorijskog dela Istanbula. Obilazak uključuje ulaznice za oba objekta i usluge vodiča. Aja Sofija ( 1,5h obilazak) najveca hrišćanska bogomolja, Na mestu crkve koju je izgradio Teodosije II a koja je izgorela u vreme vladavine cara Justinijana 532. godine sagrađena je i otvorena samo pet godina kasnije Sveta Sofija. Ona je postala crkva u kojoj se odvijalo krunisanje vizantijskih careva, jos se mogu videti: Natpis ispred crkve Svete Sofije, nekoliko zidnih mozaika u samoj crkvi, mesto krunisanja vizantijskih careva, grob cara Konstantina … Top kapi palata  (2.0 h obilazak)- izgradnju Topkapi sarayi-a Mehmed II Osvajač započeo je 1472. godine i trajala je šest godina, ali je i kasnijih vekova svako od sultana prema svojim htenjima prepravljao i dograđivao određene objekte. Zvanična rezidencija bila je do sredine 19. veka, a postala je muzej državnim ukazom 1924. godine. Palatu čini nekoliko stotina prostorija, ali samo najznačajnije su danas dostupne posetiocima, Prvo dvorište, u koje se ulazi kroz Imperijalnu kapiju, sa leve strane su bile štale, riznica livreja i džamija. Dalje niz dvorište nalazi se građevina sa duplim kupolama gde je nekada bio smešten Savet vezira, Odvojen kompleks predstavlja Harem, koji je u stvari bio najintimniji deo palate gde je sultan provodio vreme sa svojom porodicom. U trećem dvorištu palate nalazila se prestona dvorana koja se koristila za prijeme stranih izaslanika, a u nastavku je bila biblioteka. U četvrtom dvorištu, poznatijem kao „vrt lala“, na ivici terase uzdiže se kula, nekadašnja apoteka carske palate, a malo dalje je paviljon Mustafa paše, građen u staroturskoj tradiciji i izvanredno dekorisan, Na kraju terase može se uživati u prelepom pogledu na Bosfor i zaliv Zlatnog roga

KRSTARENJE BOSFOROM SA POSETOM VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI – Krstarenje Bosforom započinje sa pristaništa koje se nalazi u kvartu grada Sirkeci, nedaleko od istoimene Železničke stanice. Krstarenje traje oko 2 sata tokom kojih se razgledaju istorijski objekti sa evropske i ezijske strane grada. Našim putnicima koji budu na krstarenju obezbeđen je i vodič koji će na adekvatan način upoznati sve prisutne sa kulturno istorijskim spomenicima koji se prema programu budu razgledali. Nakon krstarenja dlazi se do dela grada koji se naziva Fener. U Feneru će se posetiti sedište Vaseljenske patrijaršije – „patrijaršija nad patrijaršijama“. Obilazi se crkva Sv. Georgija iz 19. veka. Upoznavanje sa značajem Carigradske Patrijaršije osnovane još u 4. veku. Obilazak ukljuuje prevoz autobusom do Sirkedžija, krstarenje i usluge vodiča.

ORIJENTALNI RESTORAN „GAR“ – restoran se nalazi u delu grada Yenikapi i predstavlja jedan od najpoznatijih orijentalnih restorana Istanbula. Program počinje u 21.00h i traje do ponoći. Pre samog programa služi se večera koju sačinjavaju tradicionalni turisku specijaliteti. Program se sastoji od nekoliko umetničkih tačaka. Trbušni ples će svakoga ostaviti bez daha, a tradicionalne turske igre će predstaviti bogatstvo folklora turske nacije.

DOLMABAHČE PALATA – poslednje sedište sultana, izgradjena je između 1842. i 1856. godine. Dolmabahče je sagrađena po planovima arhitekte Bajlana. Palata sadrži 334 sobe, 25 salona, 6 kupatila i 6 terasa. Stil je mešavina baroka, rokokoa i imerijalnog turskog stila. Enterijer i namještaj palete je izveo Sesan, dekorater Pariske opere. Palata se može posetiti u okviru grupnih poseta i postoje dva obilaska: Selamluk (deo rezervisan za muškarce) i Haremluk (deo za žene). U muškom delu palate videćete državničke sobe, crvenu sobu gde su primani ambasadori, ogromnu ceremonijalnu salu za 2.500 ljudi sa najtežim lusterom na svetu (poklon kraljice Viktorije) i stepenice od kristala i mahagonija. U dvorcu se nalazi sve što je u tom periodu bilo najskuplje: venecijansko staklo, kristal, češki porcelan, belgijski tepisi… Jedna od prostorija je i spavaća soba sultana Abdul Aziza sa izloženim krevetom koji je specijano dizajniran za čoveka od 150 kilograma. U palati se nalazi i soba u kojoj je preminuo Mustafa Kemal Ataturk, 10.11.1938. godine, u 9:05 časova. Svi satovi u palati su zaustavljeni i pokazuju to vreme. Obilazak uključuje prevoz autobusom, ulaznicu za posetu palati i usluge vodiča.

PLES DERVISA – U autenticnom ambijentu zaista je fenomenalno prisustvovanti Ceremonijalnom plesu u kome se derviši u karakterističnim odelima vrte satima nastao je još u XIII veku, a danas nema samo religijski već i turistički značaj Osnivač reda plešućih derviša bio je Dželedin al Rumi, ili Mevlana, koji je živeo u XIII veku. Kada je imao 37 godina, upoznao je čoveka po imenu Šemsi Tebriz. Susret sa tom neobičnom osobom pretstavljao je prekretnicu u njegovom životu. Napustio je školu ubeđen da može mnogo više da nauči od Tebriza. Nažalost, njihovo prijateljstvo nije trajalo dugo pošto je Šemsi iznenada umro. Mevlana ga je obožavao i bio mu doživotno zahvalan. U svakom govoru isticao je učenost i mudrost učitelja koji ga je uveo u tajne spiritizma i misticizma. Stečeno znanje Mevlana je kasnije prenosio svojim saradnicima i sledbenicima. Držao je predavanja na kojima je isticao vrednost prijateljstva i dobrih odnosa među ljudima. Verovao je u Alaha i često se citira njegova rečenica izgovorena neposredno pred smrt: „Mladenačka noć, tako se zove vreme kada ću se konačno sjediniti sa Njim!“

Prinčevska ostrva poznata su i kao Adalar (na turskom: arhipelag). Ostrva se nalaze na severoistoku Mramornog mora, 20-ak kilometara od Istanbula. To je grupa od 9 ostrva, od kojih su 4 sa Istanbulom povezana brodskim linijama koje su deo istanbulskog gradskog saobraćaja. Kao dodatni gušt predlažemo vam turski čaj, a ponesite i keks, jer galebovi su krajnje fotogenični i rado izvode vratolomije za parče hrane!

 

 

 

Putovanje u Istanbul - najveći grad u Turskoj i jedan od najvećih gradova na svetu. S obzirom na to leži na obe strane Bosfora, on pripada i Evropi i Aziji, pa je uvek bio podložan mešanju kultura. Zbog svoje duge istorije, u Istanbulu se nalazi veliki broj istorijski i kulturno značajnih objekata, kao i veliki broj verskih objekata.

Najveći broj ovih spomenika datira iz vizantijskog, rimskog i otomanskog perioda, uključujući Aju Sofiju, Topkapi palatu, Plavu džamiju i baziliku Cisterna. Svi ovi spomenici nalaze se na trgu Sultanamet. Veliki broj atrakcija, poput crkve Svetog spasa nalazi se na poluostrvu starog grada. Ova crkva je poznata po impresivnim freskama i mozaicima koji ispunjavaju čitavu unutrašnjost.

Severno od poluostrva na kome je stari grad nalazi se deo grada Galata. Ovaj distrikt, posebno trg Taksim, smatra se centrom Istanbula i upravo ovde ćete videti i najviše ljudi. Ovaj deo je posebno poznat po odličnom noćnom životu, ali tu se takođe nalazi i mnogo drugih znamenitosti, a kaže se i da je ovde najbolji smeštaj u gradu. Od atrakcija bi trebalo obići kulu Galata, galeriju savremene turske umetnosti, kao i dokove Karkoja. Zlatni Rog je deo grada poznat po tome što čuva tradiciju starog Istanbula.

Ipak, pored ogromnog istorijskog nasleđa, Istanbul je i moderan grad. Severno od jednog najpoznatijih trgova Taksim nalazi se takozvani novi Istanbul koji predstavlja modernu biznis zonu. Ovde se nalazi vojni muzej ispred kog vojni orkestar nastupa svakog popodneva, što predstavlja pravu atrakciju. Najveći broj solitera smešten je u ovom delu grada, a tu se nalaze i brojne građevine iz perioda neoklasicizma.

Kada se pređe Bosfor prema istoku dolazi se do azijske strana Istanbula poznata je po istorijskim distriktima Kadikoj i Uskudar, dok je glavna atrakcija Kiz kula ili devojačka kula koja se nalazi između ovih distrikta na ostrvcetu nedaleko od obale. Obale Bosfora i Marmare u ovom delu odlikuju slikovita naselja i pogled na njih svakako će vam oduzeti dah. Ovde se nalazi i brdo Čamiliča koje je i jedno od najviših u gradu. Na njemu se nalaze lepo uređeni parkovi i kafići sa kojih se pruža predivan pogled na čitav Istanbul i okolne zalive.

Share Button