Putovanja | Go-Go Travel | Putovanje u bajkoviti Prag - GoGo Travel Niš
Zlatni grad, magični grad, grad iz bajke - samo su neki od opisa Praga i to sa punim pravom. Impresivna arhitektura svakako ga čini jednim od najlepših gradova na svetu, pa je samim tim i jedna od omiljenih turističkih destinacija. Ovaj magični grad mostova, katedrala, zlatnih tornjeva i kupola crkava, impresivnih spomenika, ogleda se u reci Vltavi već više od deset vekova.
6446
single,single-portfolio_page,postid-6446,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

 

Bajkoviti Prag

Category: Putovanja

Prag 3

Zlatni grad, magični grad, grad iz bajke – samo su neki od opisa Praga i to sa punim pravom. Impresivna arhitektura svakako ga čini jednim od najlepših gradova na svetu, pa je samim tim i jedna od omiljenih turističkih destinacija. Ovaj magični grad mostova, katedrala, zlatnih tornjeva i kupola crkava, impresivnih spomenika, ogleda se u reci Vltavi već više od deset vekova.

S obzirom na to da je u Drugom svetskom ratu prošao gotovo neoštećeno, srednjevekovni centar Praga ostaje prepoznatljiv po stazama od kaldrmi, velikom broju katedrala i veličanstvenom dvorcu iz devetog veka, ali i jedinstvenoj srednjevekovnoj atmosferi. Prag je takođe moderan i živ grad pun energije, dobre muzike, kulturnog života, umetničkih dela, kafića, klubova, restorana, a oni koji su željni dobre avanture mogu naići na milion drugih dešavanja i mesta koja će im pomoći da bolje upoznaju Prag.

Prag je podeljen na nekoliko distrikta, ali je svakako najzanimljiviji Prag 1 ili Stari grad u kome se i nalazi najveći broj atrakcija. Jedan od simbola ovog grada je i Karlov most koji povezuje stari grad sa takozvanim malim gradom. Izgrađen je u 14. veku i važi za jednu od najlepših struktura u gradu. Danas je među omiljenim turističkim destinacijama. Osim što je među omiljenim mestima za fotografisanje, tokom dana to je mesto trgovine i dobre zabave gde nastupaju zanimljivi ulični muzičari, dok umetnici prodaju slike i ručno pravljeni nakit.

Posebna atrakcija je jevrejski kvart u kome se i danas mogu naći brojna svedočanstva kako je izgledao život Jevreja u Pragu kroz vekove. Paradokslano je da je ovaj kvart opstao upravo zahvaljujući Hitleru, jer je planirao da se po završetku rata tu nalazi muzej “istrebljene rase”. Zlatna ulica u Pragu takođe je zanimljiva atrakcija i pristup ovoj ulici se danju naplaćuje. Ovde su kuće veoma male pa morate da se saginjete i pazite da ne udarite glavom ili da se čak ne zaglavite u skučenom prostoru. Priča se da su u Zlatnoj uličici navodno pod nadzorom Rudolfa II alhemičari pokušavali da proizvedu zlato. Najpoznatija u nizu ovih kućica je plava kuća Franca Kafke, koja je pretvorena u muzej u njegovu čast. Danas se u ovim kućicama mogu kupiti suveniri, a tu se nalazi i muzej sa impresivnom zbirkom oklopa, štitova, oružja i grbova. Kada dođete u Prag, svakako da ne bi trebalo da propustite priliku da posetite dvorac na Hradčanima, nekada dom kralja, a danas predsednička palata, koji spada među najlepše građevine ovog grada.

Prague

Share Button