Putovanja | Go-Go Travel | Novogodišnja čarolija u Beču 2014 - GoGo Travel Niš
Kada časovnik otkuca ponoć i označi završetak stare, a početak nove godine, ulicama Beča odjekuju dobro poznate Štrausove melodije, a parovi se elegantnim koracima prepuste valceru. Nije neuobičajeno da vas, ukoliko se nađete na ulicama ove evropske metropole, za rukav povuče sasvim nepoznata osoba u želji da sa vama započne ples. Zato nije loše da, ukoliko novu godinu dočekujete u Beču, naučite korake ove graciozne igre, jer nikad ne znate kuda oni mogu da vas odvedu.
6133
single,single-portfolio_page,postid-6133,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

 

Novogodišnja čarolija u Beču

Category: Nova Godina

viennaa

Kada časovnik otkuca ponoć i označi završetak stare, a početak nove godine, ulicama Beča odjekuju dobro poznate Štrausove melodije, a parovi se elegantnim koracima prepuste valceru. Nije neuobičajeno da vas, ukoliko se nađete na ulicama ove evropske metropole, za rukav povuče sasvim nepoznata osoba u želji da sa vama započne ples. Zato nije loše da, ukoliko novu godinu dočekujete u Beču, naučite korake ove graciozne igre, jer nikad ne znate kuda oni mogu da vas odvedu.

Sve ovo događa se u centru grada, među prelepim starim građevinama, kroz šarenolikost arhitektonskih stilova mnogobrojnih istorijskih epoha, u jednoj od najpoznatijih gradskih avenija Ring, koja okružuje samo jezgro grada. Ovde se nalaze mnoge građevine i parkovi koje vredi videti prilikom posete Beču, a šetnja kroz ovaj deo grada u novogodišnjoj noći je pravo uživanje i zbog blještave praznične dekoracije koja krasi izloge, fasade i spomenike. Na temperaturi ispod nule noćna šetnja je ugodnija uz topli napitak, pa se, naročito u novogodišnjoj noći, na ulicama može kupiti mlado kuvano vino koje austrijanci zovu Hojriger. Šolja ovog napitka košta oko 4 evra, a može se pronaći na svakom koraku. Na štandovima ima i žestokih pića, koja su nešto jeftinija u odnosu na vino. Beč je uveliko poznat i po izvanrednoj hrani, pa pored šnicle, “zaher torte” i “mocart kugli”, obavezno probajte austrijsku kobasicu, koju u novogodišnjoj noći na ulici možete kupiti za oko 5 evra.

Za doček u Ringu nastupaju mnogobrojni izvođači, na nekoliko bina koje su postavljene na različitim lokacijama. Vrata muzeja i galerija su širom otvorena i čitav grad se pretvara u veselu zabavu sa obiljem predstava. U kafićima i restoranima nema organizovanih proslava, jer svi Novu godinu čekaju na ulicama i trgovima, kao što je običaj u evropskim metropolama. Kada otkuca ponoć nebo iznad austrijske prestonice zasvetli, jer se na njemu pojavi hiljadu iskrica grandioznog vatrometa. Uz melodije poznatih bečkih kompozitora, kuvano vino i arhaični eksterijer, doček nove godine u gradu muzike je zaista graciozan.

Tu je i Prater, svetlucavi zabavni park u centru Beča. Ovaj veseli vašar pruža avanturu, ali uz bečki šarm i tradiciju. Sa jedne strane je Zeleni Prater, deo parka za mirnu šetnju, a s druge Vurstelprater sa velikim bečkim karuselom koji odiše nostalgijom i mami milione posetilaca. Prater park kraj obale Dunava nekada je pripadao samo kraljevskoj porodici. Tek u 18. veku otvoren je za javnost i danas u njemu mogu da uživaju svi, a stanovnici Beča ga smatraju svojevrsnom institucijom a ne običnim vašarom. Najveća atrakcija je Wiener Riesenrad, 65 metara visok karusel, koji je simbol parka, ali i celog Beča, jer se vidi iz mnogih delova grada. Neobična vožnja u njegovoj gondoli će novogodišnjoj noći dati dozu romantičnog i bajkovitog, a sa točka možete videti Mocartovu kuću i plavi Dunav.

I konačno – čuveni Bečki novogodišnji koncert koji se tradicionalno održava u Zlatnoj dvorani bečkog Muzikferajna, svakog 1. januara u podne. Ovo je jedan od najgledanijih muzičkih događaja na svetu, pravi spektakl klasične muzike koju izvodi Bečka filharmonija. Posvećen je, pre svega, delima kompozitora iz porodice Štraus, ali ne isključuje dela drugih čuvenih kompozitora koji su stvarali u Beču. Tradicija Bečkog koncerta potiče iz 1939. i svake godine privlači brojne turiste koji veselo pljeskaju tokom „Radeckog marša” i uživaju uz melanholični valcer “Na lepom plavom Dunavu”. Ovaj neverovatan događaj prenosi se u više desetina zemalja širom sveta, a ukoliko želite da uživo čujete ovo i još mnoge valcere, polke, mazurke i marševe koji vas neće ostaviti ravnodušnim, svoju kartu morate da rezervišete skoro godinu dana unapred, ako i tada bude dostupna. Ako i ne uspete da uživo gledate ovaj spektakl, prvog dana nove godine Beč je prestonica klasične muzike, pa ćete svakako uspeti da ispratite jedan od mnogobrojnih koncerata ili opera, Mocart ansambla, Bečkog hora i drugih.

I u novogodišnjoj noći ćete imati prilike da zvuke klasične muzike čujete na bini ispred čuvene Katedrale svetog Stefana, možda i najčuvenije građevine u čitavom Beču. Ako ostajete nekoliko dana, obavezno obiđite i dvorce Belvedere i Šenbrun, koji su takođe na spisku svetske istorijske baštine.

Beč je izuzetno dobro povezan autobuskim linijama i metroom. Najpovoljnija je dnevna karta, koja važi za oba prevoza, a košta 6 evra. U vreme božićnih i novogodišnjih praznika Beč je idealan za kupovinu, jer su u svim radnjama neverovatni popusti. Nova godina u Beču je izuzetan i jedinstven događaj, jer je ovo jedan od onih gradova Evrope koji će vam oduzeti dah.

Ove godine, za Vas smo pripremili veći broj novogodišnjih aranžmana za Beč. U ponudi su autobuski aranžmani sa 2, 3 ili 4 noći, sa različitim datumima polazaka.

Izaberite varijantu koja Vam najviše odgovara.

Beč Nova Godina 2014

Share Button