Putovanja | Go-Go Travel | Nova Godina u Atini 2014 - GoGo Travel Niš
Atina je grad koji će novogodišnje praznike ukrasiti drugačijim bojama. Zamislite da Novu godinu dočekate na plus 22 stepena, da u sred zime šetate ulicama oslobođeni teške garderobe kroz zelenilo mediteranskog drveća. Ujedno, ovde ćete doživeti neverovatan spoj antičke istorije i modernog načina života i zabave. Bićete okruženi ostacima prošlosti - temeljima, stubovima i čitavim hramovima koji broje po nekoliko hiljada godina.
6459
single,single-portfolio_page,postid-6459,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

 

Nova godina u Atini

Category: Nova Godina

Atina

Atina je grad koji će novogodišnje praznike ukrasiti drugačijim bojama. Zamislite da Novu godinu dočekate na plus 22 stepena, da u sred zime šetate ulicama oslobođeni teške garderobe kroz zelenilo mediteranskog drveća. Ujedno, ovde ćete doživeti neverovatan spoj antičke istorije i modernog načina života i zabave. Bićete okruženi ostacima prošlosti – temeljima, stubovima i čitavim hramovima koji broje po nekoliko hiljada godina.

Novogodišnja noć na trgu Sintagma, pored velepne zgrade grčkog Parlamenta, pravi je doživljaj. Uz poneki „ouzo“ ili pivo „mytos“, mnogo Grka, ali i turista iz čitavog sveta, u ponoć, kada vatromet osvetli grad, osetićete čaroliju grčke prestonice. Doživećete nekoliko milenijuma staru antičku Grčku, ali i tradicionalni pravoslavni duh naroda koji uživa u dobroj hrani, piću, muzici i igri.

Lokalci tvrde da su vina sa Peloponeza jedna od najkvalitetnijih na svetu, a na vama je da ocenite, ukoliko ste ljubitelji božanskog pića.

Sa Sintagme polazi Venizelosov bulevar na kome tri impozantne građevine stoje jedna do druge. Prva je Akademija nauka, ispred koje su statue čuvenih filozofa Platona i Sokrata. Zatim zgrade rektorata Atinskog univerziteta i Nacionalne biblioteke.

Ako ste ponoć dočekali na trgu, najbolje je da slavlje nastavite u nekoj od taverni u čuvenom kvartu Plaka. Ovo je centar Atine još od njenih najstarijih dana, a smešten je u podnožiju čuvenog Akropolja. Plaka odiše koloritom mnogobrojnih taverni, kafića, klubova, ali i crkvica, trgova, radnjica sa suvenirima i naravno ostacima slavne prošlosti najvećeg grčkog polisa. Monastiraki, deo grada koji odiše sličnom atmosferom, takođe je dobar izbor za novogodišnju noć.

U Atinu ne idite nikako samo zbog provoda, jer je njenu istorijsku zaostavštinu nemoguće zaobići. Najznačajniji je svakako Akropolj, ili sveto brdo koje kruniše grad. Jasno vidljivi iz svih delova grada, beli stubovi Partenona uzdižu se naspram plavetnila neba u pozadini, kao simbol ljudskog duha i genijalnosti.

Ispod Akropolja ima još ostataka antike, poput pozorišta Odeon, koje se još uvek koristi. Tu je i najstarije Dionisovo pozorište, koje je znatno slabije očuvano, ali ga vredi obići.
Imitos, planina kraj Atine, nije tako velika, ali će vam ipak dati grad na dlanu. Prelep pogled na celu Atinu, Akropolj i more imaćete i sa brda Likavitos.

Nova godina u Atini je neponovljiv događaj i zbog dobre zabave u novogodišnjoj noći, ali i mnogih znamenitosti koje možete videti. Zahvaljujući gostoprimljivim Grcima, poseta Atini pretvoriće se u vašu najdražu uspomenu.

Atina_2

Provedite nezaboravne trenutke novogodišnje noći u drevnom Grčkom gradu. Ukoliko vas interesuje neki od aranžmana, pogledajte neku od naših ponuda iz kategorije

Atina Nova Godina 2014 autobusom

 

 

Share Button