Putovanja | Go-Go Travel | Moskva – impozantna i moćna
6483
single,single-post,postid-6483,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Moskva – impozantna i moćna

05 Sep 2013, Posted by Go-Go Travel in Blog
moskva

Upoznajte Moskvu, prestonicu moćne Rusije.

Pre više od 850 godina ovaj grad je osnovao knez Jurij Dolgoruki. Po predanju on je na jednom brdašcu, gde se danas nalazi Kremlj, podigao malo utvrđenje iz koga se razvio ovaj drevni grad na istoimenoj reci.

Danas je Moskva jedan od najlepših i najvećih modernih evropskih gradova, u kome trenutno živi oko 10.000.000 stanovnika.
Veliki grad u kome je sve veliko – trgovi, zdanja, ulice, prvi je utisak mnogih turista. Znamenitosti Moskve su mnogobrojne i nezaobilazne.

Crveni trg

Posetite Crveni trg – srce Moskve, mesto koje vam uvek bude prva asocijacija na Moskvu ili Rusiju, uopšte. U zvaničnim dokumentima ovaj trg se pojavljuje u 15. veku, kada je izdata naredba Ivana II da se unište sve drvene građevine oko njega, kako bi se tu podigla pijaca. I u skladu sa tim, prvi naziv trga bio je Trgovački trg. Vek kasnije dobija naziv Trg svetog Trojstva, po istoimenoj crkvi. Sadašnje ime Crveni trg datira iz 19. veka. Ovaj trg je postao obeležje Moskve, pa ćete njegovu sliku pronaći na svakoj razglednici iz Moskve.

Kremlj

moskva_2

Kremlj jednostavno morate videti. Vekovima je bio svedok mnogih tragičnih događaja ruske istorije. Ispred ove građevine su odigrani mnogi ratovi i bitke, ali i mnoge nacionalne proslave su održane upravo na njegovom trgu. Danas je ovo zdanje jedan od najvećih muzeja u svetu. Kula Spaskaja se smatra najlepšom i najznačajnijom građevinom na Kremlju, a možda i u celoj Moskvi.

Lenjinov mauzolej

Balsamovano telo oca boljševizma Vladimira Iliča Lenjina leži upravo ovde. Iako on nikada nije želeo da bilo kakva građevina bude podignuta u njegovu slavu, Lenjinovo telo se od 1924. godine nalazi u mauzoleju na Crvenom trgu.

Boljšoj teatar

Državni akademski veliki teatar Rusije je jedna od najpoznatijih operskih i baletskih kuća na svetu, a smeštena u centru Moskve na Teatarskom trgu. Rusi su za operske i baletske kuće gradili impozantne građevine, otuda i naziv „boljšoj“, što znači „veliki“, a za klasične teatre puno manje zgrade.
Izgradnja Boljšoj teatra je započeta 16. januara 1825. godine, kada se na trgu današnjeg teatra pojavila zgrada sa lukom koji je stajao na 8 lukova, sa Apolonovom kočijom na vrhu. U drugoj polovini 19. veka Verstovsky i Varlamov značajno doprinose originalnosti teatra. Formirali su program ruske opere. Na početku su bile omiljene Glinkine opere, pa i danas svaka sezona započinje nekim komadom ovog uvaženog ruskog kompozitora.

Crkva svetog Vasilija

Prepoznatljiva crkva šarenih kupola obeležje je Crvenog trga i Moskve uopšte. Izgradnju crkve je naručio car Ivan IV Grozni i bila je građena između 1555. i 1561. godine. Danas je u njoj muzej. Legenda kaže da je Ivan Grozni oslepeo arhitektu ovog velelepnog zdanja, kako ni za koga više ne bi izgradio ovako lepu građevinu.

Tretjakovskaja galerija

Tretjakovskaja galerija – jedan od najboljih svetskih muzeja. Nasuprot međunarodnoj kolekciji Puškinovog muzeja, koji takođe morate posetiti, u galeriji Tretjakov izložena su uglavnom dela ruskih umetnika. Naš savet je da posetite oba muzeja, ali ako ste u mogućnosti da vidite samo jedan, onda se opredelite pre za ovu galeriju, jer ćete u njoj bolje upoznati umetnost Rusije.

Univerzitet Lomonosov

lomonosov_univerzitet

Moskovski državni univerzitet M. V. Lomonosov najveći je, ali i najstariji univerzitet u Rusiji. Osnovan je davne 1755. god. Centralna kula ovog univerziteta, sa 36 spratova, visoka je 240 m. Govori se da sadrži 30 km hodnika i 5000 soba.

Moskovski metro

Ovo je podzemna železnica sa najvećim brojem prevezenih putnika na svetu. Moskovski metro je poznat po veoma lepo ukrašenim stanicama u bogatom socrealističkom stilu. Ukupno 282,4 km pruge, 12 linija i 173 stanice čini ovaj metro jednim od najvećih na svetu. Prosečnim radnim danom u metrou se preveze između osam i devet miliona putnika.

Priroda Moskve takođe čini jednu od njenih znamenitosti. Ona je je prelepa i jedinstvena. Veliki broj parkova i zelenilo na svakom koraku stvaraju idealnu atmosferu za opuštanje i uživanje u prirodi. Najpoznatiji park u Moskvi je sigurno Gorki park. Nalazi se uz reku Moskva i ispunjen je dugim šetalištima, kafeima i jezercetom.

I noćni život u Moskvi je naravno veoma bogat i raznovrstan. Najveći broj klubova i noćnih barova nalaze se u Tverskoj ulici, koja je poznata po luksuznim mestima za izlazak.

Upustite se u istraživanje prestonice moćne Rusije. Mi vam obećavamo avanturu koju ćete dugo prepričavati.

Share Button

Post a comment