Putovanja | Go-Go Travel | Doček Nove 2014. godine u Budimpešti - GoGo Travel Niš
Ako za doček Nove godine tražite dobar provod u velikom gradu prepunom mogućnosti, a za „male pare“, onda je Budimpešta pravi izbor za vas. Glavni grad naših severnih suseda karakteriše srednjeevropska lepota i šarm poput onog u Beču, Bratislavi ili Pragu. Iako Budimpešta ima veoma bogatu istoriju i izuzetno kvalitetnu scenu klasične muzike, ovaj grad odiše nekom mladalačkom atmosferom, pa je veoma popularan među mlađom generacijom turista širom Evrope. Jedan od razloga svakako je i odličan noćni provod, po kome je Budimpešta poznata.
6126
single,single-portfolio_page,postid-6126,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

 

Doček Nove 2014. godine u Budimpešti

Category: Nova Godina

Budapest nova godina

Ako za doček Nove godine tražite dobar provod u velikom gradu prepunom mogućnosti, a za „male pare“, onda je Budimpešta pravi izbor za vas. Glavni grad naših severnih suseda karakteriše srednjeevropska lepota i šarm poput onog u Beču, Bratislavi ili Pragu. Iako Budimpešta ima veoma bogatu istoriju i izuzetno kvalitetnu scenu klasične muzike, ovaj grad odiše nekom mladalačkom atmosferom, pa je veoma popularan među mlađom generacijom turista širom Evrope. Jedan od razloga svakako je i odličan noćni provod, po kome je Budimpešta poznata.

Za vreme novogodišnjih praznika, čitava Budimpešta postaje jedan ogroman slavljenički prostor. Na svakom od trgova u gradu organizuje se bogat zabavno-muzički program, a u ponoć posetioci mogu uživati u impresivnom desetominutnom vatrometu. Osim toga, ukoliko niste negde rezervisali, dobra je vest da je za novogodišnju noć ulaz u mnoge kafiće i restorane besplatan, a da su cene pića pristojne. Tako da ukoliko vam provod na nekom od trgova nije dovoljan, eto prilike za dodatni provod!

Za provod takođe preporučujemo restorane pored reke, kao i one na samim brodovima. Doček Nove godine na Dunavu sa pogledom na impresivnu arhitekturu Budimpešte je nešto zaista nezaboravno. Dok ste u Budimpešti, obavezno iskoristite priliku da posetite i neki od restorana nacionalne mađarske kuhinje kako biste probali čuveni gulaš ili neki drugi specijalitet.
Budimpeštu je, inače, lako obići pešice, jer se većina najzanimljivijih atrakcija nalazi u centru grada. Ipak, najpopularnija atrakcija nalazi se na budimskom brdu gde čitavu jednu zonu Budima zauzima kraljevska palata, koja je i glavna turistička atrakcija u gradu.

Tokom novogodišnjih praznika, ovaj deo je posebna atrakcija zbog srednjevekovne atmosfere, divnih ukrasa, ali i zbog konjanika koji voze ovim trgom, pa nije teško da zamislite da ste u nekoj bajci. Prve zgrade na ovom području sagrađene su u 14. veku, dok je većina delova reizgrađena u 15. veku za vreme “zlatnog doba” kralja Matijasa. Legenda kaže da kada je turski izaslanik došao u Budim, zbog lepote palate zaboravio je svoj govor i sve što je uspeo da kaže bilo je: “Car šalje svoje poštovanje”. Palata je i danas zadržala mnogo od tog šarma i lepote, pa i ne čudi što mami veliki broj turista. Tu se nalazi nacionalna galerija sa impresivnim fondom umetničkih dela. Tu je i ribarski bastion sa koga se pruža neverovatan pogled na Dunav, kao i neobična crkva kralja Matijasa, rađena u neogotskom stilu, koja je izgrađena 1905. godine. U palati se nalazi još mnogo bašta, dvorana i drugih prostorija koje čuvaju bogato mađarsko nasleđe i koje svakako vredi posetiti. Ono što je važno da znate jeste da nije dozvoljeno da privatnim automobilima uđete u u zonu zamka. To možete učiniti pešice, taksijem ili gradskim prevozom.

Kada je reč o samom centru grada, ono što se izdvaja i što svakako spada u simbole grada jeste zgrada Parlamenta. Ova zgrada, čija prednja strana gleda prema Dunavu, spada u najlepše građevine, a podjednako je interesantna za obilazak i spolja i iznutra. Ukoliko kojim slučajem posedujete pasoš neke od zemalja Evropske Unije, zgradu možete (sa organizovanim turama) obići besplatno. S obzirom na to da vlada veliko interesovanje, preporučuje se da svoju kartu uzmete rano ujutru kako biste izbegli velike gužve, jer se ture organizuju samo do popodnevnih sati i to danima kada parlament ne zaseda.

Jedna od najlepših građevina neoklasicizma, Bazilika svetog Stefana, takođe se nalazi u Budimpešti. Osim po svojoj lepoti, ova crkva je poznata i po tome što se tu nalazi mumificirana ruka prvog mađarskog kralja Stefana u čiju čast je ova bazilika i izgrađena. Kao i u većini srednjeevropskih gradova, i Budimpešta ima jevrejsku četvrt, gde se i danas čuva bogato kulturno nasleđe ovog naroda.

Zgrada opere važi za jednu od najlepših na svetu. Građena u 19. veku u renesansnom stilu, ova građevina je poznata kako zbog svoje lepote, tako i zbog odlične akustike koju hvale pevači širom sveta i koja publici omogućava vrhunsko uživanje. Budimpešta ima i veoma zanimljiv zoološki vrt u kome živi ogroman broj najrazličitijih životinjskih vrsta i koji je interesantan svim generacijama posetilaca. Bez brige, otvoren je i zimi.

Budimpešta zaista nije daleko, a ima šta da se vidi. Ukoliko tražite dobar provod za male pare, ovo je pravi izbor, jer se put u Budimpeštu lako može isplanirati i uskladiti i sa skromnijim budžetima.

Ove godine, za Vas smo pripremili veći broj novogodišnjih aranžmana za Budimpeštu. U ponudi su autobuski aranžmani sa 2, 3 ili 4 noći, sa različitim datumima polazaka.

Izaberite varijantu koja Vam najviše odgovara.

Budimpešta nova godina 2014

Share Button