Putovanja | Go-Go Travel | Djenova, lepotica Lingurie
Iako je cela Italia turistička atrakcija, pojedine oblasti se izdvajaju. Pored starog gradskog jezgra, Djenovu odlikuje i najdivlja i najlubaznija obala mediterana
djenova
23129
single,single-post,postid-23129,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Djenova

13 Feb 2015, Posted by Go-Go Travel Online in Blog

Dođite i upoznajte najveću italijansku luku i jedan od tri centara moćne industrije, finansijera i trgovine Italije (sa Torinom i Milanom oni čine ekonomski trougao). Đenova je jedan od najrazvijenijih gradova Italije, centar Ligurijske rivijere i rodni kraj Kristofera Kolumba. To je grad kontrasta sa posebnim četvrtima iz XIV i XV veka, te iz XVII veka.
Đenova, kao i ostali gradovi u Italiji, nudi izvanredne turističke atrakcije. Najviše mi se dopao najstariji deo Đenove. Ovaj deo grada nalazi se oko luke. Na tom mestu je i najstarija katedrala San Lorenco. Podignuta je u XII veku, a izgrađena je od crnog i belog mermera. U neposrednoj blizini nalazi se i palata Dukale. U ulici Garibaldi neke od palata su otvorene za javnost, a neke nažalost nisu. Bila sam malo razočarana što nisam mogla da obiđem sve palate. Nadam se da će se budućim posetiocima pružiti prilika da posete sve palate u navedenoj ulici. Najznačajnije palate u ulici Garibaldi su: palata Bianko (iz XVI veka), palata Rose (iz XVII veka) gde je boravio flamanski slikar Van Dajk. Preporučujem svim budućim turistima da obavezno posete i akvarijum (najveći u Evropi), gde mogu da se vide delfini, ajkule, pingvini i druge morske životinje. Ovaj prizor se pamti čitavog života.

Nakon nekoliko dana provedenih u Đenovi možete da obiđete i manja okolna turistička mesta. Prvo naselje koje vredi posetiti, nalazi se jugoistočno od Đenove, jesu Nervi. Zatim vredi obići i Piave Ligure, Sori, Reko i Kamolji. Ovo poslednje mesto nekada je bilo poznato ribarsko selo. Danas predstavlja pravo turističko naselje u kome se nalazi jedan od najlepših benediktanskih manastira, a to je San Frutuozo. Takođe posetite i „najdivlju“ i „najljubazniju“ obalu u čitavom Mediteranu, a to je obala zaliva La Specia. Ova obala mi se veoma svidela zbog njene raznolikosti – kamen, voda, sunce, divna mediteranska vegetacija, ribarske barke, arhaična arhitektura, crkve, vinogradi, srednjevekovni dvorci i drugo. U ovom zalivu najznačajnije naselje svakako je La Spacia. Ovo naselje nastalo je na kontaktu dve civilizacije – ligurijske i etrurske, a poznata je kao luka iz koje se organizuju izleti po moru i kopnu. Na obali je još nekoliko kupališta: Monteroso, Vernaca, Kornilja, Mamarola, Rimađore, San Terenzo, Telaro, Lerici, Monte Mare i druga. Reč je o veoma lepo uređenim kupalištima. Ukoliko ćete biti u mogućnosti da posetite navedena kupališta nemojte propustiti tu priliku.


Đenova je najlepši grad Ligurijske rivijere. Kupališno-rekreativni turizam svake godine cveta u Đenovi. Ovaj grad predstavlja pravo mesto za odmor, zabavu i kupanje. Niste pogrešili ukoliko se odlučite za ovu destinaciju.

 

Aleksandra Laličić 2014

Share Button

Post a comment