Putovanja | Go-Go Travel | Beč – grad posebne energije
7537
single,single-post,postid-7537,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Beč – grad posebne energije

29 Nov 2013, Posted by Go-Go Travel Online in Blog

Beč je grad koji svaki ljubitelj putovanja jednostavno mora posetiti. Teško je rečima i slikama dočarati atmosferu i duh ove prave svetske metropole.

Ako ste za putovanje u Beč izdvojili dva-tri dana, dovoljno je, ali samo za početak. Budite sigurni da ćete kad-tad poželeti da se vratite.

Metroom, koji je veoma dobro organizovan, stižete svuda za dvadesetak minuta, tako da nije bitno u kom delu grada ćete odsesti. Trodnevna karta za metro trenutno košta 15.40 EU, važi i za ostali gradksi prevoz, a možete se voziti koliko hoćete i kada hoćete.

Na recepciji hotela verovatno ćete dobiti mapu Beča koja će vam biti od velike koristi. Međutim, ako baš i ne možete da se snađete, uvek će vam pomoći prolaznici kojima se možete obratiti na nemačkom, engleskom, a vrlo često i na srpskom jeziku.

Prvo što posetioci Beča vide uglavnom je centar grada, čuveni trg Štefansplac (Stephansplatz). Na trenutak vam se može učiniti da se nalazite u Knez Mihailovoj ulici, jer je Beograd u stvari građen po ugledu na Beč. Međutim, kada vam u susret krenu grupe radoznalih i veselih turista, kada shvatite da su ljudi nekako opušteniji i bezbrižniji i čujete izuzetno talentovane ulične zabavljače, shvatićete da se Beč ne može uporediti ni sa jednim gradom.

Iz centra, nekim sporednim uličicama, možete stići do interesantnih delova grada. Ne opterećujte se mapom i nazivima ulica – samo krenite i uživajte u posmatranju predivnih građevina i u obilascima parkova kakvih nema kod nas.

 

Ako ogladnite i želite da pojedete nešto na brzinu, možete svratiti do trga Švedenplac (Schwedenplatz), gde ćete pronaći čitav niz restorančića, kioska sa brzom hranom i poslastičara sa fenomenalnim sladoledom.

Nova godina u Beču i novogodišnji šoping su nešto što se ne zaboravlja. Najbolje bi bilo da izdvojite jedan dan ili nekoliko sati samo za šoping, jer se vrlo lako možete zbuniti i umoriti ako kombinujete obilazak znamenitosti i tržnih centara.

Ono što će vam ostati u sećanju kad god pomislite na Beč, svakako su palate Šenbrun i Belvedere. Zalazak sunca, dok sedite na travi parka zamka Belvedere, sigurno će vas ostaviti bez daha.

 

Šenbrun će vas oduševiti uređenošću, širokim stazama, divnim skulpturama i parkovima u kojima veverice slobodno trčkaraju i zabavljaju se sa turistima, a tu je i prelep zoološki vrt.

 

Prater, jedan od najvećih zabavnih parkova na svetu udaljen je svega nekoliko metro stanica od centra Beča i prava je atrakcija za decu i odrasle.

 

Baš na metro stanici Prater nalazi se interesantan „All You Can Eat“ restoran, gde za otprilike 6 evra možete uzeti šta god želite i koliko god želite da jedete, pod uslovom da sve pojedete, jer hranu ne treba bacati.

Nećete biti umorni ni kada čitav dan provedete šetajući ulicama Beča, jer svaki deo ovog grada ostavlja poseban utisak i daje neku čudnu energiju…

 

Share Button

Post a comment