Putovanja | Go-Go Travel | Bajkovita novogodišnja noć u Pragu 2014 - GoGo Travel Niš
Ako želite da vam provod za Novu godinu bude kao iz bajke, onda je Prag prava destinacija za vas. Razlog je taj što sam grad izgleda kao da ste u nekom od srednjevekovnih magičnih gradova, koje ste već videli u knjigama ili na razglednicama. Osim toga, ovaj grad i te kako ima mnogo toga da ponudi, tako da je nemoguće da će vam u bilo kom trenutku biti dosadno ili da nećete uživati u neverovatnoj lepoti Praga.
6149
single,single-portfolio_page,postid-6149,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

 

Bajkovita novogodišnja noć u Pragu

Category: Nova Godina

prag

Ako želite da vam provod za Novu godinu bude kao iz bajke, onda je Prag prava destinacija za vas. Razlog je taj što sam grad izgleda kao da ste u nekom od srednjevekovnih magičnih gradova, koje ste već videli u knjigama ili na razglednicama. Osim toga, ovaj grad i te kako ima mnogo toga da ponudi, tako da je nemoguće da će vam u bilo kom trenutku biti dosadno ili da nećete uživati u neverovatnoj lepoti Praga.

Grad na Vltavi ima veoma bogatu istoriju dugu 10 vekova. Gde god se okrenete videćete katedrale, mostove, tornjeve, dvorce kupole i spomenike, koji će vam oduzeti dah. I pored bogate istorije, Prag je jedan moderan grad koji nudi mnogo mogućnosti za provod, a naravno – ne smete propustiti priliku da probate čuveno češko pivo. I pored izuzetno razvijenog turizma, novogodišnje aranžmane možete naći po veoma povoljnim cenama.

Kada dođete u Prag, svakako da ne bi trebalo da propustite priliku da posetite dvorac na Hradčanima. Ovaj dvorac nalazi se na najvišem delu grada. Iako je ovo jedna od glavnih atrakcija, u čitavom ovom delu nalaze se i brojne druge palate, crkve, manastiri i druge atrakcije. Mnoge od ovih zgrada pretvorene su u galerije, suvenirnice i sl., a sve sa ciljem kako biste na najbolji način osetili duh starog Praga.

Praški dvorac nekada je predstavljao dom kralja, a danas je zgrada predsedništva. S obzirom na to da je ovo atrakcija broj 1 među turistima, budite spremni na duge redove i, ponekad, višesatno čekanje. Zbog toga se preporučuje da dođete rano ujutru, čim se zamak otvori. Ovo je veliki kompleks i da biste posetili pojedine njegove delove potrebna vam je ulaznica. Zato, ukoliko želite da detaljno istražite dvorac, najbolje je da kupite ulaznicu za dugu turu, kako biste imali pristup staroj kraljevskoj palati, baziliki Svetog Georgija, zlatnoj stazi, kuli Daliborka, izložbi “Priča Praškog dvorca” i još mnogo čemu.

Prague-at-night

 

Kada je reč o samom dočeku Nove godine, uprkos tome što ćete naići na brojne ponude za organizovan doček u nekom od restorana, što takođe ima svoje čari, najveći broj turista odlučuje se za doček na otvorenom. Procenjuje se da se svake godine oko milion turista okupi u centru Praga. Razlog je jednostavan – grad je ukrašen tako da zaista izgleda kao iz bajke. Možete uživati u vatrometu koji oduzima dah, a posebno zadovoljstvo će vam predstavljati doček na Karlovom mostu, gde se uvek nalazi najveći broj ljudi.

Ukoliko se odlučite da Novu godinu dočekate u nekom od ugostiteljskih objekata, onda se potrudite da to bude na Vltavi. Mnogi brodovi-restorani nude ovakvu uslugu. Cena jeste viša, ali je doživljaj nezaboravan.

Nećete pogrešiti ni ako odlučite da 12 sati na časovniku dočekate šetajući starim gradom. Sam centar grada je uglavnom pešačka zona, pa nema buke automobila ili javnog gradskog prevoza koji bi vam pokvarilo uživanje. Gde god se okrenete, imaćete pogled na najlepše građevine baroknog, gotskog i renesansnog stila. Nije neobično videti ukrašene konje i kočije koje voze po centralnim trgovima, što takođe doprinosi bajkovitoj atmosferi – onakvoj kakvu svi očekujemo za Novu godinu.

Osim glavnog trga, ono što preporučujemo da pogledate jeste spomenik Janu Husu. Ovo je jedan od najpoznatijih praških spomenika, a zanimljivo je da za gospodina koji stoji na vrhu spomenika od plazina – zelenog metala, mnogi misle da je Isus. To je, zapravo, češki verski reformator, čiji je husitski pokret izazvao veliko trenje unutar hrišćanske zajednice, slično onom koji je predvodio Martin Luter King.

Jedno od, inače, omiljenih okupljališta za turiste je stari astronomski sat, a za Novu godinu ovaj časovnik tek postaje prava atrakcija. Od objekata u centru izdvajaju se i Manastir svetog Agnusa, koji spada među prve gotske građevine u gradu i važi za jednu od najbolje očuvanih građevina iz tog perioda, uz Katedralu svetog Vitusa i Karlov most. U Pragu se nalazi i zanimljiv muzej nazvan komunistički muzej u kome možete videti kako je tekao razvoj komunizma u Češkoj. Osim toga, tu je i muzej češkog kubizma posvećen delima čeških umetnika ovog umetničkog pravca.

Sve u svemu, ako ste odlučili da prelepe zimske pejzaše ne gledate samo na čestitkama koje dobijate svake godine, onda je Prag pravi izbor. Ukoliko tražite grad iz bajke u realnom svetu, onda ćete ga sigurno ovde naći.

Provedite nezaboravne trenutke novogodišnje noći u glavnom gradu Češke, i po mnogima najlepšem istočnoevropskom gradu. Ukoliko vas interesuje neki od Prag jesen 2013 aranžmana, pogledajte neku od naših ponuda.

Ove godine smo pripremili veći broj novogodišnjih aranžmana za Prag. U ponudi su autobuski aranžmani na 2, 3 i 4 noći, sa različitim datumima polaska. Odaberite varijantu koja Vam najviše odgovara. Takodje imamo i garantovani Prag nova godina polazak iz Niša.

Prag nova godina 2014

Share Button