Putovanja | Go-Go Travel | Amsterdam – nesvakidašnje iskustvo
6413
single,single-post,postid-6413,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Amsterdam – nesvakidašnje iskustvo

30 Aug 2013, Posted by Go-Go Travel in Blog
amsterdam

Zemlja umetnosti, klompi, lala, coffee shop-ova i grad u kome je sve dozvoljeno i gde ćete doživeti ono što nigde drugde na svetu ne biste mogli. Pravi je doživljaj i svojevrsna avantura otići u Holandiju i videti Amsterdam. Upoznati život u ovom gradu na reci Amstel potpuno je nesvakidašnje iskustvo.

S jedne strane to je grad koji dosta podseća na Veneciju, zbog velikog broja kanala i mostića, ali i izuzetne kulturne zaostavštine, a sa druge strane Amsterdam je moderan grad, specifičnog načina života, gde ćete na svakom ćošku naići na coffee shopove.

Amsterdam je veoma interesantan. Njegovu nesvakidašnju lepotu uobličava mnoštvo neobičnih zgrada, mostovi, kanali i brodići usidreni duž njih, u kojima često i žive ljudi. Kuće su uske sa velikim prozorima, a ako uđete u neku od njih videćete da su hodnici i stepeništa takođe veoma uski. Na vrhu svake zgrade nalazi se kuka, koja služi za ubacivanje nameštaja kroz prozore, jer je gotovo nemoguće uneti nameštaj kroz kuću…

Nikako ne treba propustiti krstarenje Amstelom i videti zgrade iz 18. veka. A obavezno posetite i kuću Ane Frank. Dela Rembranta u “Rijks muzeju” i Van Goga u istoimenom muzeju, obeležja su Amsterdama. A za umetničke duše tu su i druge kulturne znamenitosti: “Stedelijk” muzej, Istorijski muzej, Jevrejski istorijski muzej, Muzej otvorene luke, Muzej brodarstva, “NEMO” – muzej nauke i tehnologije, Muzej seksa, Muzej lala, Muzej hašiša i marihuane, kao i čuveni muzej voštanih figura “Madam Tiso”.

Tu je i naravno poznata Ulica crvenih fenjera. Naravno Red light district, ili Četvrt crvenih fenjera, ujedno je i najposećenija. U ostalim delovima grada daleko je manje ljudi, i pravo je zadovoljstvo pobeći od gužve i šetati se ulicama Amsterdama, ili pak iznajmiti bicikl.

Ovo je sređen grad sa mnoštvom prodavnica. Šetnja će biti pravo uživanje, ali nemojte da vas začudi – male toalete – javne pisoare ćete sretati svuda po ulicama, čiste i uredne, naravno.

Dok šetate uličicama, inspirisaće vas nebrojeni kanali i veliki broj mostova ove takozvane severne Venecije. A posebno će vas oduševiti jedan most: na preseku kanala Reguliersgracht i Herengracht. Sa ovog mosta imate pogled na 15 drugih, a noću je doživljaj još fascinantniji.

U Amsterdamu možete videti i najužu kuću na svetu. Široka je samo 1 metar, odnosno samo je malo šira od sopstvenih ulaznih vrata.

Interesantno je da je u saobraćajnom metežu najopasnije prevozno sredstvo za pešaka u Amsterdamu, ne automobil, već bicikl. Čuvajte ih se! Biciklisti jure biciklističkim stazama i putevima, i treba im se uvek sklanjati na vreme, jer retko kad i ukoče. Oni će samo ljutito zvoniti pešacima, koji se zagledani u okolne lepote, slučajno nađu na biciklističkoj stazi. Iako je moguće iznajmiti bicikl za obilazak grada, to nije baš preporučljivo, pre svega zbog otežanog snalaženja u uskim i prometnim uličicama grada.

U zemlji cveća, kraljica je lala, i to u svim bojama, pa i crnoj. U Amsterdamu se može naći tokom cele godine na Cvetnoj pijaci u samom centru grada. Tu je i značajno jeftinije kupiti krtole za rasad, nego u suvernirnicama i cvećaricama u centru.

A ako se malo udaljite ka periferiji grada, tačnije ka obližnjem selu Zaanse Schans, možete uživati u cveću, prirodi i, naravno, vetrenjačama. Prizor iz bajke: veliki broj starinskih vetrenjača pored kanala reke Zaanse stvaraju gotovo nestvarnu sliku prirode. Ovde ćete doživeti gotovo nadzemaljsko iskustvo koje će vas odvesti u neka drevna vremena.

I naravno, za vreme otkrivanja Amsterdama, svih njegovih čari, lepota, kontrasta, pa i i nelogičnosti, neizbežno je pivo. Bila bi prava šteta, posetiti ovaj grad, pa i zemlju, a ne probati bar jedno od čuvenih holandskih piva. U srednjem veku su Holanđani, kako odrasli, tako i deca, pili pivo umesto vode, koja nije bila dovoljno čista. Opšte poznata Holandska piva su “amstel” i “heineken”. A možete posetiti i staru Heinekenovu pivaru, čiji je kamen temeljac udaren 1867. godine, tačnije četiri godine nakon početaka Heinekena. Od 2001. godine ovo je muzej Heineken Experience.

Obilje sadržaja, brojni muzeji, prirodne lepote, i ovaj svet popuno drugačiji od našeg nemoguće je otkriti jednom turističkom posetom, ali za svačiju dušu uvek se nađe po delić lepote ovog grada i ovih ljudi.

Share Button

Post a comment