Putovanja | Go-Go Travel | Kefalonia Sami, plaže - blog
Pre posete ovom Grčkom ostrvu, obavezno se informišite o znamenitostima koje vredi posetiti na Kefaloniji. Kefalonija - blog
Kefalonija Sami, Kefalonija
9347
single,single-post,postid-9347,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Sami-biser Kefalonije

16 Jan 2014, Posted by Go-Go Travel Online in Blog

Sami je jedno od najatraktivnijih lokacija Kefalonije, sa prelepom plažom i položajem koji omogućava to da se upravo iz ovog mesta kreće na brojne izlete po ostrvu ali i okolini.

Sami je lociran na istoku Kefalonije i u neposrednoj je blizini Argostolija, drugog mesta po važnosti na Kefaloniji. “Važnost” naselja na ostrvu odredjuje se na osnovu frekventnosti i veličine luke koju mesto poseduje, tako da su ove dve, rekli bismo, varošice od najvećeg značaja za Kefaloniju u tom smislu.

Sami ima oko dve i po hiljade stanovnika, dakle relativno je malo mesto, ali za ostrvske prilike, to je sasvim dovoljno kako bi posedovao sve elemente infrastrukture koje će gostima omogućiti prijatno letovanje i udobnost. Na Kefaloniji postoje ostaci 4 drevna grada, Sami je sagradjen u blizini jednog takvog važnog arheološkog nalazišta.

Sami Kefalonia

 

 

Marina kao polazna tačka ka Krfu ili Bariju

Marina na obali Samija polazna je tačka ka grčkim odredištima kao što su Igumenica, Astakos, Krf, ali i ka Italiji, pa tako možete na izlet do Barija ili Brindisija. Luka je prostrana i ima dovoljno mesta za turističke brodove i jahte, pored kojih je uživanje prošetati predveče. Usput svratite u neku od taverni koje su tik uz luku. Ako niste ljubitelj grčke hrane i atmosfere, tu su klasični kafići i barovi.

Sami, iako malo mesto, ima sve što bi Vam moglo biti potrebno: Tu su pošta, apoteka, bankomati, dom zdravlja, dobro snabdeveni marketi, rent a kar agencija… Put pored plaže zatvara se svake večeri i pretvara u prijatnu pešačku zonu.

Mandolina kapetana Korelija

Osim prirodnih lepota, na brdu nad Samijem, nalaze se bitna arheološka otkrića: ruševine stare tvrdjave, starog akropolja i manastira Agi Fenentes. Područje mesta Sami u celom svetu je poznato kao lokacija snimanja filma ”Mandolina kapetana Korelija” sa Nikolasom Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim rolama. Ako ste se na filmu, osim glumcima, divili i prirodi a naročito plažama (Sami, Dihalija ili Antisamos), eto još jednog razloga za vidite Kefaloniju i odsednete u nekom apartmanu u Kefaloniji.

A kada stignete, možete i na izlete. Preporučujemo obilazak mnogih manastira na ostrvu od kojih je najpoznatiji Agrilija, posetu nekoj od čak 17 fantastičnih pećina, ili odlazak do podzemnih jezera poput Melisanija.

Ako pak ne želite da napuštate Sami, vrlo često ćete, tokom leta, uveče na glavnom šetalištu moći da pratite program nekog festivala ili kulturnog dešavanja pa Vam neće biti nikako dosadno.

Kefalonija – jedno od najlepših ostrva Grčke

Grci i posetioci slažu se u jednom – Kefalonija je jedno od najlepših grčkih ostrva. S vrha ostrva prostire se pogled na susedna jonska ostrva, a po vedrom vremenu vide se obrisi kopna.

U malim, ostrvskim selima, srešćete se sa starim običajima i navikama, ljubaznim domaćinima I tradicijom. Mesta će Vas oduševiti jer odišu neverovatnom energijom ali i mirom.

Kefalonija plaže

Najlepša plaža Kefalonije i jedna od najlepših u Evropi je sigurno Mirtos. Beli pesak i tirkizno more osvojiće Vas za ceo život. U okolini Mirtosa su mnoge skrivene uvale, ako volite privatniju atmosferu. Duga šljunkovita plaža Antisami, sasvim dobro po kvalitetu peska, organizovanosti i bezbednosti kupališta, kao i kristalnom vodom, dostojanstveno prati prvorangirani Mirtos.

Svakako, jedno je sigurno, Kefalonija i njen biser SAMI – neće Vas ostaviti ravnodušnim pa ćete poželeti da se vratite i ponovo uživate u lepotama I čarima ovog ostrva.

Share Button

Post a comment