Putovanja | Go-Go Travel | Lopovi u pefkohoriju
Kako se zaštititi od Lopova na letovanju? Da li u Pefkohoriju ima više lopova nego u ostatku Grčke?
putno osiguranje,lopovi na letovanju,bežbednost na letovanju
8076
single,single-post,postid-8076,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Pefkohori: lopovi vs turisti?

06 Dec 2013, Posted by Go-Go Travel Online in Blog

pefkohori lopovi

 

Lopovi u Grčkoj

Koliko ste vremena proveli tražeći savršeno pogodnu destinaciju za sebe, društvo i/ili porodicu? Toliko savršenu da vaš novčanik (džep, račun u banci, plastična kartica ili koverat sa štekom pod gomilom stvari u mračnom uglu ormara) može da proguta ponudu, a da dobijete prostrani, uredni apartman sa pogledom na more, ili bar nešto slično. San svih koji letuju u Grčku. Khm khm… Mislim, putuju na sever Grčke. Sa ovakvom računicom apartmani u Pefkohoriju nisu loš rezultat premišljanja.

Pefkohori je smešten na prvom prstenu Halkidikija, na Kasandri. Okrenut je ka istoku, prema Neos Marmarosu. Uveče ga možete jasno videti negde na mračnom horizontu baš preko puta Pefkohorija, na zapadnoj obali Sitonije. Na prvi pogled se čini da je Pefkohori uobičajeno mesto, kao i svako drugo na severu Grčke. More od tirkiznog, do svetlo plavog. U zavisnosti od vremenskih prilika. Svejedno, uvek je čisto. Plaža je odlična: desno, tik uz mol je dosta uža, levo od mola se postepeno širi. Cene su uobičajene, slične kao u Beogradu. Provod odličan uz 3 kluba, skoro na samoj plaži, koji trešte dok sunce ne rastera mlade. Ako vam se igra uz novu srpsku ćirilicu/latinicu, idite u Bombo. Tinejdžeri haraju, ali se i oni malo stariji naziru za stolovima…

Međutim, pored svih ovih stavki, intenet forumi su kuće straha kad otvorite temu pod nazivom Pefkohori i krenete da pretražujete informacije o odabranom letovalištu. Ljudi prepričavaju svoja strašna iskustva sa nevidljivim bićima, poput drekavaca, koja ne vidite a koja vam pokradu sav novac, tehniku i nakit. Toliko su strašna, da zaplaše čak i srpsko predstavništvo u Solunu, koje vam ne ponudi nikakvu novčanu pomoć kako biste mogli da se vratite u Srbiju. Doživite holivudsku avanturu, kojoj biste se smejli da je gledate u bioskopu. Sa vama u glavnoj ulozi je ipak druga priča. Navode se masovne krađe svih srpskih turista. Iznose se statistički podaci koje agencije vešto kriju, od preko 40 krađa za samo mesec dana! Teraju vas da razmislite o jezivom odnosu broja provala i broja dana, u tako malom mestu. Nagone vam pomisao: ovo će se i meni desiti! Mobilišu vam strah.

Opustite se. Ne morate da smišljate kreativne načine odbrane od nindži, niti da pakujete novac na određena nedostupna, tajna mesta. Samo je potrebno da budete pažljiviji, jer lopova zaista ima. Međutim, nije to sve tako zastrašujuće kao što panični stampedo forumaša najavljuje. Potrebno je da vodite računa o sledećim stvarima.

Imajte u vidu da su meta pljački uvek prizemlja, ili lako dostupni prvi spratovi. Zbog ovoga bi trebalo voditi računa pri odabiru apartmana u Pefkohoriju. Pažljivo se raspitajte, pre rezervisanja ili uplate letovanja. Naravno, ovo je samo pogodnost, što znači da vas ne determiniše nužno za metu lopova. Ukoliko ste ipak odabrali prizemlje, samo napred, čitajte naredne redove. Za sve ima rešenja.

  • Položaj apartmana u mestu

Ovo se odnosi na položaj vile u mestu. Ukoliko je vila na obodu mesta, izolovanija je, u mirnijem delu Pefkohorija, sa ređe raspoređenim kućama i vilama, predstavlja pogodnije mesto za akciju lopova. Ovakve vile uglavnom imaju svoje dvorište, što lopovima ostavlja mesta za brže i lakše sprovođenje (ne) moguće misije. S druge strane, vile u samom užem delu Pefkohorija, pri obali i u ulicama koje vode do mora, bezbedne su. One uglavnom nemaju svoja dvorišta, direktno izlaze na osvetljene ulice koje su pune turista. To vam daje garanciju da ste ispunili neki preduslov za obeshrabrivanje lopova.

  • Vreme za oprez i neophodne mere

Iako je logično pretpostaviti koje je vreme pogodno za akciju „prisvajanja tuđe svojine“, smatrala sam neophodnim da to i naglasim zbog posebnih mera opreza koje treba u to vreme sprovesti. Dakle, noću valja ispravno zatvoriti terasna vrata i spustiti roletne. Ispravno ne znači pritvoriti, nego zaključati. Noću uključite klimu, koju gotvo svi apartmani poseduju. Ovo je mnogima najteži deo prakse zaštite od lopova, ali vredi sprovesti, jer je ujedno i najbitniji deo. Pažljivo izvagajte da li želite da spavate uz klimu ili uz lopove u sobi. Nije to tako neugodno, kao što zvuči. Nećete ni osetiti razliku, a bićete sigurni.

Ovde valja napraviti terminološku razliku između provalnika i lopova. Provalnik obija, lopov krade. U Grčkoj su lopovi, poput onih u Pefkohoriju, nekažnjeni, jer na apartmanima nema znakova obijanja. Dakle, silogizam ukazuje na to da su ih turisti sami „pustili“. Zapravo, omogućili su im. Zato je potrebno takav ishod sprečiti i pažljivo sve zatvoriti.

Na posletku da zaklučimo ono najvažnije. Ne dozvolite da vas tuđa iskustva prestrave i da strah parališe vašu priliku da uživate u ovom prijatnom mestu. Vaše iskustvo je rezultat samo vaših postupaka a vi svaki negativan ishod možete sprečiti. Biti oprezan, ne znači biti napet. Samo budite svesni da se ovakve stvari dešavaju, ali nisu neizbežne. Upravo se dešavaju onima koji misle da jesu. Opustite se i uživajte!

 

Share Button

Post a comment