Putovanja | Go-Go Travel | Paralia - Omiljeno Srpsko letovalište
7035
single,single-post,postid-7035,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Paralia-Letovanje po meri

16 Nov 2013, Posted by Go-Go Travel Online in Blog
Paralia

Na obali Egejskog mora, u podnožju mistične planine Olimp, nalazi se jedno od najposećenijih letovališta u Grčkoj – Paralija. Posebno je atraktivna za mladje turiste iz Srbije i na ulicama ovog letovališta, često ćete se osećati kao kod kuće jer se na svakom koraku čuje srpski jezik!

Paralija je na oko 10 sati vožnje od Beograda, 7 sati od Niša, pa tako ne čudi što većinu posetilaca čine srpski turisti. Čini se da nigde medju grčkim letovalištima u tolikoj meri ne preovladavaju Srbi i srpski jezik kao u Paraliji. Često će vam se desiti da nemate osećaj da ste otišli u inostranstvo, u jednu od država članica Evropske Unije. Paralija je omiljeno mesto za Nišlije, Leskovčane, Vranjance, Jagodince… Na mnogobrojnim vilama uočavaju se natpisi na srpskom: “Imamo sobe”! Čak i ulični trgovci afričkog porekla, koji ovde godinama nude svoju robu ( tašne, naočare…) fino barataju našim jezikom.

U blizini Paralije je prelep gradić Katerini, do koga možete stići dobrim autobuskim linijama, ako želite jednodnevni izlet, kvalitetne restorane ili malo ekskluzivniji šoping. Inače, Paralija, što na grčkom jeziku jednostavno znači – plaža, takodje je mesto gde mnogi stanovnici Katerinija imaju svoje vikendice koje koriste za porodične vikende, ili za iznajmljivanje.

Takodje, nije teško stići ni do Soluna jer ima dosta redovnih linija iz Katerinija. Solun, kao jedan od najznačajnijih gradova Grčke, posebna je priča kada je u pitanju ponuda onoga što u njemu možete videti i posetiti, ali svakako preporučujemo da za ovo iskustvo odvojite jedan dan. I Solun je mesto gde na ulici često možete čuti srpski jezik, što je praksa iz prošlosti kada je mnoštvo trgovaca iz Srbije mnogo češče nego danas, posećivalo ovaj grad u potrazi za robom za svoje butike i radnje drugih delatnosti. Obavezno, posetite srpsko groblje “Zejtinlik”.

Ipak, ako ste već krenuli na ovu stranu, i ako ste na letovanju sa decom, ne propustite najveći vodeni park u jugoistočnoj Evropi – “Voterpark”. Na oko 150 000 m2, na izlasku iz Soluna ka Halkidikiju, nalaze se tobogani, vodopadi, fontane ali i zoološki vrt sa animatorima za decu.

Letovanje ne mora biti skupo

Paralija je idealna za sve vrste turista. Za one sa dubljim džepom, tu su ekskluzivni hoteli a za one štedljivije, brojni su apartmani i studiji u Paraliji, koji obično u svom sastavu imaju kompletno opremljenu kuhinju, klima uredjaj se podrazumeva, kao i prostrane terase…

Izgrajnja vila u ovom mestu skoro da ne prestaje, kao i renoviranje postojećih smeštajnih kapaciteta, tako da ne treba da brinete o kvalitetu smeštaja, kakav god budete izabrali.

Omiljeno mesto sastajanja u Paraliji je plato u centru gradića oko crkve Svete Petke, koja za pravoslavce predstavlja mesto koje obavezno posećuju. U Paraliji je i nekoliko ambulanti od kojih je većina na raspolaganju 24 sata a dežurni lekari uglavnom dobro govore i engleski jezik.

 

Paralia noćni provod

Za one željne provoda, neće biti problema da ispune svoj društveni život. Postoje brojne diskoteke, i kafići duž obale. Svake godine, otvaraju se novi lokali i diskoteke sa raznovrsnom muzikom, pogadjate, i sa srpskom muzikom! Provod tokom cele noći je zagarantovan, uz veliki izbor pića i programa poput pena žurki, karaoka, ili “noći za dame” kada je ulaz za predstavnice lepšeg pola besplatan. Česte su žurke na plaži koje uglavnom posećuju tinejdžeri.

Restorani su takodje otvoreni do duboko u noć, najčešća je nacionalna kuhinja, super-popularni giros, suvlaki, pohovane tikvice, grčka salata, ali ima i lokala sa italijanskom kuhinjom, Mek Donalds… Ipak, ako rešite da sednete negde na kvalitetnu svežu ribu (preporučujemo sabljarku) ne propustite da poručite i neko od grčkih vina, čija cena i nije tako visoka.

Da biste dobro jeli, nije vam potreban veliki novac. Brojni su lokali brze hrane gde za male pare dobijate giros-pitu, neku od jeftinih grčkih mineralnih voda, mada je i ona sa česme odličnog kvaliteta, i sve to možete pojesti u samom lokalu, jer svi oni imaju ogromne bašte na otvorenom.

 

Paralia plaže sa plavom zastavicom

Na plaži Paralije, pesak je zlatnožut i važi za jedan od najkvalitetnijih u Grčkoj. Paralija poseduje plavu zastavicu što znači da je voda kristalno čista, pesak čist, a boravak u vodi i na plaži bezbedan. Ima i dosta udaljenijih plaža do kojih se stiže biciklima ili pešice, ako ste ljubitelj privatnosti.

Iz Paralije se često organizuju i izleti do obližnjih arheoloških nalazišta, ali i u sopstvenoj režiji, sa stanice u Kateriniju, možete posetiti na primer Litohoro – obližnju prelepu banju na Olimpu, ili skoknuti u dodatni šoping do Leptokarije.

 

 

Share Button

Post a comment