Putovanja | Go-Go Travel | Evia novost za Srpske turiste
Evia turizam,Eviaplaže,Evia vodič
8025
single,single-post,postid-8025,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

BLOG

 

Evia-mesto spokoja i pravog odmora

05 Dec 2013, Posted by Go-Go Travel Online in Blog

 

evia-letovanje

Jedno od najvećih ostrva Egejskog mora, Evia, sa svojih 200 000 stanovnika, sa dva tesnaca, odvojeno je od Atike. Dužina ovog ostrva je čak 180 kilometara. Sa okolnim manjim ostrvima – satelitima, čini okrug Evbeja.

Koliki je značaj geografskog položaja ostrva, ali i prirodnih lepota, pokazuje burna istorija osvajanja Evie.

Za vreme antičke Grčke, Evia je bila pod atinskom vlašću, zatim pod makedonskom dominacijom, rimskom, vizantijskom, pod upravom Venecije i Turske, i na kraju, po oslobodjenju 1830. godine, ulazi u sastav nove grčke države.

Evia je posebno popularna medju grčkim turistima najpre zbog bogate prirode, duge i sunčane sezone, termalnih mineralnih izvora i naravno prelepih plaža. Ovo jeste svakako dobra preporuka i razlog da se ineresovanje za ovu destinaciju proširi i na turiste iz Srbije.

Evia je smeštena na važnoj tački Mediterana, pa je na raskrsnici mnogih pomorskih puteva, što je ostrvo svrstalo u razvijenije delove države.

Turisti na Eviji najviše vole da odu do popularnih mesta kao što su Pefki, Limni, Edipsos…

Ostrvo je pokriveno bogatim šumama i istablima maslina, a urbaniji delovi su poznati po arheološkim lokalitetima, slikovitim zgradama i lepim starim manastirima, medju kojima se izdvaja manastir Svetog Jovana Rusa u kome se čuvaju mošti ovog sveca.

Nova destinacija, Evia, osim Grcima postaje privlačna polako turistima iz Francuske i Slovačke, koji će naostrvu ipak morati da probaju da se sporazumeju na grčkom, jer ovde retko ko govori engleski, što medjutim ne umanjuje ljubaznost i gostoprimstvo domaćina i meštana.

Bez velikih turističkih kompleksa

Pefki je mesto ribara na severu ostrva, sa divnom pešćanom i šljunkovitom plažom dugom četiri kilometra. Iz Pefkija pruža se pogled na mondensko letovalište – ostrvo Skiatos, koje Vam može biti izbor za jednodnevni izlet, i planinske vence Piliona. Sa duge plaže ulazite u kristalno more, a u blizini su luka i šetalište uz koje su taverne, par ribljih restorana… Osim kupovine suvenira, probajte obavezno ribu i sveže voće i povrće sa lokalnih tezgi.

Ipak, budite spremni na izvesnu dozu izolovanosti jer u Pefkiju nema pošte, banke ni butika sa luksuznom robom. Ali tu su savršena pijaca, dobre pekare i dobro snabdeveni marketi. Takodje, nećete naići na velike hotele, turiste koji na vodi luduju na skuterima ili skijama, ali zato možete da birate fantastični smeštaj u privatnim kućama ili apartmanima, koji nude mir i spokoj. Bićete spokojni i zbog cena, kako hrane u marketima, tako i u restoranima jer su više nego pristupačne. Mnogi vole za meštane Evie da kažu da se turizmom bave onako usput, tako da ovde sigurno nećete biti žrtva takozvanog komercijalizovanog, industrijskog turizma.

Dakle, pronašli ste idealno mesto za pravi odmor koji podrazumeva tihe noći i prijatne dane uz grčko vino sa aromom borove smole, sveže smokve, savršene riblje specijalite.

Banja termalnih voda

Evia je takodje svojevrsna banja. Termalni izvori sa temperaturama do 70 stepeni izviru iz stena u mestu Edipsosu. Ovde se stvaraju prirodni bazeni sa toplom lekovitom vodom, pa u kombinaciji sa prelepim vodopadima i prirodom koja mesto okružuje, ne čudi što su redovni posetioci ove banje bili Merilin Monro, Vinston Čerčil, pa i kralj Petar Prvi Karadjordjević.

Na mestu gde je zaliv koji Eviu odvaja od kopna, sagradjen je most, a na ovoj specifičnoj granici nalazi se grad Halkida, koji se svojom teritorijom preliva i na kopno.

I dok je leti Evia prava oaza mira sa toplim danima punim sunca, zimi centralni deo ostrva postaje atraktivna ski – lokacija, jer se ovde nalazi visoki planinski vrh, u zimskim mesecima solidno pokriven snegom, tako da to Eviu zaista čini ostrvom za sva godišnja doba.

Srodne teme: Letovanje na Eviji

 

Share Button

Post a comment